И пловдивчани на протест срещу строеж в квартал "Тракия"

Пловдивският квартал "Тракия"

С плакати "Искаме зеленина, а не бетон!" и "Не искаме да сме роби на бетонни спални" десетки жители на пловдивския район "Тракия" протестираха срещу намерението за строителство на жилищни сгради срещу детска градина "Червената шапчица".

Протестиращите настояват строителните дейностите да бъдат спрени, а кранът, разположен пред блоковете им от 2012-та година, да бъде преместен.

Недоволни пловдивчани разказаха, че когато са купували жилищата си преди години, на тях им е било обяснено, че теренът е предвиден за детска площадка или градина.

Преди няколко дни обаче научават, че вместо това, под прозорците им ще бъде построена 7-етажна жилищна сграда.

Протестиращите се чувстват излъгани и се заканват отново да излязат на протест, ако строителството продължи.

Инвеститорът на жилищния комплекс Георги Чалъмов обясни пред БНР, че първоначално на мястото е трябвало да бъде построена детска градина. С това предложение той печели общинския конкурс през 2007 г. Но общината го изпреварила и построила пет пъти по-голяма детска градина от тази, която той планирал да изгради. Това обезмислило инвестицията му. За това подал предложение за два жилищни блока.

Чалъмов казва, че е склонен да се съобрази с желанието на хората, но подчерта, че ако не се строят блокове, то тогава трябва да се изгради паркинг.

В комплекса живеят над 500 души. В началото на другата седмица  те ще внесат протестната си подписка в кметството на район "Тракия".

Районният кмет Костадин Димитров обеща пред радио "Дарик",че община Пловдив ще се съобрази изцяло с желанието на живеещите и няма да позволи теренът да бъде застроен. Имотът е общинска собственост.

Споделяне

Още от България