И Полша заплаши ЕС с вето върху бюджета, Орбан го сравни със СССР

Двете страни се противопоставят на условията за върховенството на закона

Виктор Орбан и Матеуш Моравецки

Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС, заплашвайки да наложи вето на бюджета за 2021-2027 г., ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства, предаде Ройтерс.

Писмото е подобно на друго, изпратено по-рано от унгарския премиер Виктор Орбан, който пък сега по същия повод сравни ЕС със СССР.

Полското писмо е изпратено до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското ротационно председателство на ЕС.

Говорител на ЕК потвърди, че такова писмо е получено.

Както Полша, така и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

Въвеждането на това обвързване беше ключово за Европарламента и някои северни европейски страни искаха условията да бъдат още по-строги, отбелязва Ройтерс. Полша и Унгария обаче могат да наложат вето на бюджета и да попречат на всички страни от ЕС да получават европейско финансиране. Това обаче би навредило и на тях. Варшава и Будапеща получават от бюджета повече средства, отколкото внасят и много поддръжници на управляващите националистически партии зависят силно от преките европейски субсидии.

Моравецки предупреждава в писмото си, че без достатъчни гаранции за зачитане на правата на страните членки "не виждаме възможност да ратифицираме бюджета в полския парламент".

Орбан: ЕС съюз ще е като СССР, ако бъдат приети критериите за върховенството на закона

Унгария не може да приеме достъпът до фондовете на Европейския съюз да бъде обвързан с покриването на критериите за върховенството на закона, защото това би означавало, че общността действа като някогашния Съветски съюз, заяви в петък унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан каза, че "не може да бъдат отнемани парите на унгарците" и че продължаващите обсъждания в ЕС за критериите са "технически".

Той заяви, че е разговарял вчера с германската канцлерка Ангела Меркел за регулацията.

"Трябваше да ѝ кажа, че ако тази регулация, разработена от Европейския парламент и германското председателство, бъде приета - а това изисква мнозинство от две трети, така че ние да не можем да я блокираме, тогава значи сме превърнали ЕС в Съветски съюз", заяви Орбан по държавното радио.

Според него критериите биха били равнозначни на "изнудване на идеологическа основа без обективни критерии".

"Ние не сме искали такова нещо ... не сме създали ЕС, за да имаме втори Съветски съюз", каза той, без обаче да отиде дотам, че да заплаши с налагане на вето върху целия процес за бюджета на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа