И последният арестант по делото “САПАРД” се прибира у дома

Единственият останал за по-дълго в ареста по делото източване на 7.5 млн. евро от САПАРД се разделя с килията. В петък Софийският градски съд пусна бизнесмена Марио Николов да се прибере у дома си. Пресслужбата на съда не можа да информира за мотивите, с които е взето това решение, вследствие на което прокуратурата  остава без арестанти по дело, наблюдавано особено внимателно от Брюксел.  

Скандалът гръмна през февруари, когато зад решетките се озова и крупният пернишки бизнесмен Людмил Стойков, известен поддръжник на президента Първанов. Задържани бяха още Иван Иванов и Мариана Николова – съпруга на Марио Николов.  

Стойков, който е собственик на курорта “Дюни”,  “Стомана индъстрис” и държи цесията на БДЖ, бе обвинен за участие в престъпна група, документна измама и пране на пари. Той и другите трима българи са обявени за част от 11-членна група, източила 7.5 млн. евро от програма САПАРД, заедно с още трима сънародници,  двама германски и двама швейцарски граждани. Сигналът за схемата, при която чрез фалшиви документи в България се вкарват фиктивно стари машини за месопреработка и пакетиране, които се декларират за нови и парите от САПАРД се прибират, бе подаден от Службата за борба с измамите в ЕС (ОЛАФ).

Макар Стойков, заедно с Николов, да бе обявен за мозък на схемата, той бе пуснат от Софийския апелативен съд да си  ходи по живо, по здраво и без да му се взима марка за неотклонение. Същото магистратите решиха и за Иван Иванов, собственик на ямболската птицекланица “Чубра”  

Тогава съдът остави в ареста шефа на шуменската “Родопа” Марио Николов, заради опасност да се укрие или да извърши престъпление. Съпругата му Мариана обаче бе пусната срещу 5 хил. лв., за да се грижи за невръстния им син.

След излизането си от ареста Людмил Стойков, който е и председател на сдружение “Съюз за Перник”, в което участвали около 50 бизнесмени, в поредица от интервюта  отрече да е спонсорирал президента Първанов. Давал  само “морална подкрепа” за втория мандат на държавния глава.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?