И последното "бяло петно" в българското Черно море се пуска за търсене на нефт и газ

И последното "бяло петно" в българското Черно море се пуска за търсене на нефт и газ

Конкурс за предоставяне на разрешително за търсене и проучване на най-северния ни черноморски участък за наличие на нефт и газ ще стартира Министерският съвет, който се очаква да одобри конкурсната процедура на редовното си заседание в сряда.

Става въпрос за "Блок 1-23 Света Марина“, който е разположен върху 1.612 кв. км. Теренът бе определен миналата есен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма като "последното бяло петно" на черноморската газова карта на страната ни.

Блокът ще е поредният, към който се очаква да проявят интерес чужди големи компании, след като в края на миналата година правителството обяви конкурс за предоставяне на разрешително за търсене и проучване в българските води на Черно море. Започнала е и конкурсната процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-22 Терес", който също е разположен в дълбоките води на Черно море, но в южната част, в близост до турската граница. По-рано през 2012 г . пък бе подписан договор с консорциум, воден от френската "Тотал", за извършване на проучвателни дейности в северния "Блок 1-21 Хан Аспарух", който е до румънската граница и е в близост до открито на територията на северната ни съседка голямо находище на природен газ

Разрешението за извършване на проучвания в блок "Света Марина" ще е за пет години и конкурсът за предоставянето му ще бъде обявен и в официалния вестник на Европейския съюз.

Очаква се в сряда правителството да вземе решение да удължи с още три години срокът на разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в площта "Блок 1-4 Каварна”, където работи българската фирма "Проучване и добив на нефт и газ”, която е част от групата на "Химимпорт". В предоставените му нови 36 месеца за работа, дружеството ще прави оценка на регистрираното геоложко откритие чрез прокарване на допълнителни сондажи. За изпълнение на работната програма се очаква да бъдат инвестирани до 3.32 млн. евро, допълва пресслужбата на Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?