И повторния избор за кмет на Велинград пред касиране?

Асоциацията на семействата на болните от СПИН деца са склонни на преговори само за замяна на смъртните присъди на петте български медицински сестри с доживотен затвор. На среща в неделя с група български журналисти в клиниката в либийския град Бенгази, където се лекуват децата - носители на вируса, от асоциацията отново поставиха като условие в преговорите българското правителство да признае, че българските медицински сестри умишлено са заразили либийските деца с вируса на СПИН, съобщи БНР.

Родители на болни от СПИН деца обявиха, че вярват в справедливостта на либийското правосъдие и са категорични, че петте смъртни присъди на българките, издадени на 6 май м.г., са справедливи.

От асоциацията на семействата на заразените със СПИН деца заявиха, че са готови да преговарят за смекчаване на наказанията, но те няма да са инициатори на диалога. Освен признание от българската държава за вина на нашите сънароднички, техните условия към "тези, които са загрижени за българките", са: всички болни от СПИН либийски деца да бъдат лекувани безвъзмездно в клиники в европейски страни; да бъдат осигурени безплатни лекарства на децата, носители на ХИВ вируса до края на живота им; в Бенгази да бъде построена специализирана клиника.

Родителите искат финансови компенсации за всяко заразено дете, които варират от 10 до 100 млн.евро.

От асоциацията обясниха, че част от роднините не искат преговори, а са за изпълнение на смъртните присъди.

Според техните данни, броят на заразените деца се е увеличил с 3 и вече са 429. От тях 47 са починали.

Също в неделя, поради неявяване на адвокатите на двете страни, Южният съд в Бенгази отложи за 20 март делото срещу медицинските сестри по двата граждански иска, заведени от родителите на две близначки, починали от СПИН.

Два дни по-късно - на 22 март, пред криминалния съд в Триполи е насрочено делото срещу мъчителите на българките, а на 29 март ще се проведе заседанието на Върховния съд на Джамахирията. Очаква се в средата на май Върховният съд да обяви дали потвърждава смъртните присъди или ако е открил процесуални пропуски, да върне СПИН делото за ново разглеждане на друг състав на Апелативния съд в Бенгази.

В събота либийският защитник на петте български адвокат Осман Бизанти заяви пред групата софийски журналисти в Триполи, че съдът в Бенгази, издал смъртните присъди, е допуснал обективни грешки, заради които Върховният съд може да върне делото за преразглеждане.

Като пример Бизанти посочи незаконния обиск в жилището на Кристияна Вълчева, постановлението за който е издадено след самия обиск, както и невалидния СПИН тест на намерените там празни банки.

При този вариант ще се чака решение на Апелативния съд в Бенгази. Ако той потвърди смъртните присъди, защитата на българките може да обжалва за втори път пред Върховния съд. Този път обаче делото ще се гледа по същество, ще могат да се внасят нови доказателства и да се изслушват свидетели.

Ако Върховният съд обаче още сега потвърди присъдите, на ход остават единствено дипломатическите политически усилия за спасяване на българките, предупреди Бизанти.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?