И пред Радев: ИТН отказа да подкрепи третия мандат, а ГЕРБ - да предложи правителство

Нинова щяла да подходи "коректно и мъдро", ако получи третия мандат

И пред Радев: ИТН отказа да подкрепи третия мандат, а ГЕРБ - да предложи правителство

Президентът Румен Радев провежда допълнителни консултации с парламентарно представените партии преди да бъдат връчени втория и третия мандат за съставяне на правителство.

Първата среща бе с първата политическа сила - "Има такъв народ" (ИТН). Вторият разговор бешее с бившите управляващи от ГЕРБ, а третият - с БСП. Пред Радев ИТН за пореден път обяви, че няма да подкрепи правителство с третия мандат, а ГЕРБ - че ще върне веднага втория. БСП пък повтори, че ако получи третия мандат, ще се проведе преговори с останалите партии в опит за съставяне на правителство.

Пред ИТН Радев каза, че предстоящите кризи повишават необходимостта от правителство. Подобно изказване той направи и в началото на срещата с ГЕРБ: "Множат се предизвикателствата и пред парламента, и пред политическите партии за намиране формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи управление на страната в рамките на редовен кабинет". Встъпителните му думи към БСП също бяха в тази посока.

Нинова: Ще положим максимум усилия за кабинет с третия мандат

"Вашите колеги от ГЕРБ ще върнат мандата, а това поставя голяма тежест върху третия мандат", каза Радев на БСП и похвали социалистите, че досега постъпвали отговорно и мъдро в преговорите за съставяне на правителство.

"Разчитам, че вие и занапред ще търсите и работите за допирни точки, ясни приоритети и цели", каза той на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"БСП има две задачи. Първата е актуализация на бюджета в три посоки - стабилизиране на здравната система, преизчисляване на доходите и пенсиите и подготовка за евентуална мигрантска вълна. Втората задача е да положим максимални усилия за съставяне на редовен кабинет - с хладнокръвие и отговорност от наша страна", каза в отговор Нинова.

Тя добави, че "ако третият мандат дойде при БСП, ще продължим по начина, по който досега - конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС".

След срещата Нинова обясни пред журналисти, че Радев не ѝ е казал на коя политическа сила ще връчи третия мандат. 

ГЕРБ отново обяви, че ще върне мандата

"Независимо дали дадена политическа сила се е обявила за опозиция или има амбиции за управлението, всяка партия трябва да има ясна позиция и ангажименти, касаеща всички българи, касаещи бъдещето на страната", каза още президентът.

В отговор Десислава Атанасова от ГЕРБ отново повтори, че партията ще върне неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство.

"Категоричното ни становище е, че няма нужда от допълнителни консултации с парламентарната група на ГЕРБ. Когато ни връчите мандата, ще го върнем в рамките на същия ден", каза тя.

Атанасова и Радев в спор кой не се справя с кризите

Атанасова за пореден път разкритикува това, че Радев обвърза връчването на втория и третия мандат с евентуалната актуализация на бюджета.

"Това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия. По отношение на актуализацията на бюджета сме на мнение, че мястото за тази тема е в Народното събрание. Там трябва да водим дебат дали има достатъчно финансови средства. Считаме, че ГЕРБ остави финансово и икономически стабилна държава, макара че месеци преди това т.нар. партиите на протеста твърдяха точно обратното, вие твърдяхте точно обратното", добави тя.

"Кава държава ни остави ГЕРБ, българите дадоха оценка за това на последните избори", отвърна Радев и разкритикува добави: "Хиляди българи загубиха живота си, те не можеха да стигнат до болницата."

"Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност. Тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли. Сега е ред на тяхна отговорност, а на ваша, г-н президент. Тези партии се родиха под вашия юмрук тук на площада", каза Атанасова.

Радев пред ИТН: Кризите повишават необходимостта от редовен кабинет

"Политическата ситуация се изостря, но се изострят и кризите, пред които е изправена България. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Изключително важно е да се отнасяме всички още по-отговорно към възможностите за диалог, компромис и консенсус, така че да успеем да съставим редовно правителство в рамките на това Народно събрание. Трябва да изчерпаме всички възможности", каза Радев в началото на срещата с ИТН.

В отговор зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов отново обяви, че партията няма да подкрепи третия мандат. "Факт е, че страната е изправена пред кризи, но вчера стана ясно, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента без значение дали има правителство. Вие затова и обявихте, че ще забавите връчването на мандата. В крайна сметка, що се отнася за съставяне на правителство, ние опитахме и бяхме изоставени по средата на разговорите. В НС има още 5 партии, отговорността сега е при тях, те имат възможност да съставят кабинет", каза той.

По думите му и без ИТН може да се състави правителство с мнозинство или с "някоя поразходила се партия по време на гласуването". "Съществува обаче морална дилема - как ние бяхме дългата ръка на ДПС, пък сега те ще работят с тях - не знам. Ние не може да коментираме решенията на другите", каза Йорданов.

ИТН: Няма политическа логика да подкрепим третия мандат

"Няма политическа логика в това да не подкрепят останалите правителства, предложени от най-голямата парламентарно представена партия, а в същото време да очакват от нас ние да подкрепим следващо правителство на малцинството, което странно защо също ще управлява с плаващи мнозинства, в което също бяхме обвинявани", каза след срещата Виктория Василева от партията на Слави Трифонов.

Тя коментира и думите на Трифонов, че партията подкрепя служебното правителство във връзка със засиления миграционен натиск: "Независимо от всички политически напрежения и игри, има неща, които са над всеки един от нас. Това са изключително тежки национални проблеми, какъвто е проблемът с мигрантската криза, която много скоро може да почука на нашата врата. Нормално е да постъпим така, както се очаква от едни отговорни български граждани, и да подкрепим тези усилия на правителството, които са насочени към справяне с конкретно тези проблеми".

От ИТН от дни повтарят, че няма да подкрепят трети мандат. В събота на въпрос дали ако президентът Румен Радев, когото ИТН подкрепи за нов мандат, ги помоли да подкрепят правителство с третия мандат, лидерът на формацията Слави Трифонов отговори, че няма да откликнат. Всички други партии без ГЕРБ и ДПС подчертават, че правителство с третия мандат без участието на хората на Трифонов.

Във вторник са срещите на Радев с "Има такъв народ", ГЕРБ, и БСП. А в сряда ще бъдат разговорите с "Демократична България", ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Това са вторите консултации при президента в опит да бъде съставено редовно правителство. Първият бе задължителен по конституция и се проведе преди връчването на първия проучвателен мандат. До новия кръг разговори се стигна, след като "Има такъв народ" се отказа от първия мандат и то след конституционен казус.

Миналата седмица пък Радев обвърза връчването на втория мандат с приемането на актуализацията на бюджета.

Президентът не е задължен от конституцията с конкретен срок, в който да връчи втория мандат на втората най-голяма партия в парламента, в случая ГЕРБ. Но ако вторият мандат бъде незабавно върнат, каквато е заявката на ГЕРБ, в седемдневен срок трябва да бъде връчен третият мандат. Ако и той е неуспешно изпълнен, държавният глава е длъжен да разпусне парламента и да насрочи избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?