Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И преди, и след 2020: Деца се извеждат от семейството само в краен случай и от съда

4 коментара
И преди, и след 2020: Деца се извеждат от семейството само в краен случай и от съда

Деца се настаняват извън семейството само след съдебно решение при много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето като склоняване към проституция, просия и трафик. Социалните работници и полицията извеждат деца само ако животът и здравето на детето са застрашени. Настаняването на дете извън семейството може да стане само при наличие на законови основания и винаги подлежи на съдебен контрол. Това коментираха в сряда от Министерството на труда и социалната политика в сряда по повод ескалиращата дезинформационна кампания, че “от 1 януари 2020 г. ще влязат в сила законодателни промени, с които ще се даде възможност “да се отнемат деца в рамките на 24 часа без съдебна заповед по анонимни сигнали “.

Социалното ведомство обяснява, че приетите през март промени в законодателството, които предстои да влязат в сила от началото на 2020 година, не дават “нови основания и правомощия за отнемане на деца“, а само целят подобряване на координацията между институциите и актуализиране на термини.

Междувременно обаче манипулативните внушения излязоха от виртуалното пространство и вече се разпространяват в пощенските кутии в столицата под формата на листовки, подписани от Националната група – Не на стратегията за детето 2019-2030. В материалите се насажда внушението за многобройни опасности, произтичащи от промени в законодателството като отнемане на деца по сигнал, влизане на социални работници по домовете без съдебна заповед, внушава се и недоверие към Националната телефонна линия за деца и работещите в сектора неправителствени организации.

Социалното министерство обяснява, че промените в законодателството по никакъв начин не дават “нови основания и правомощия за отнемане на деца“.

Набедената за опасна разпоредба в чл. 36 г от Закона за закрила на детето, която влиза в сила от 1 януари 2020 г., всъщност цели да подобри координацията между институциите, когато получат сигнал за насилие над деца.

Ето какво предвижда дословно тя:

Социалното министерство обяснява, че основанията за настаняване на дете извън семейството са регламентирани в чл. 25 от Закона за закрила на детето още през 2009 г. и не са променяни и разширявани с приетите на 7 март промени в законодателството в областта на закрилата на децата.

Съгласно действащите от вече 10 години текстове като мярка за закрила извън семейството може да бъде настанено дете:

1. чиито родители са починали, неизвестни, лишени от родителски права или чиито родителски права са ограничени;

2. чиито родители, настойници или попечители без основателна причина трайно не полагат грижи за детето;

3. чиито родители, настойници или попечители се намират в трайна невъзможност да го отглеждат;

4. което е жертва на насилие в семейството и съществува сериозна опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и социално развитие;

5. в случаите по чл. 11 от Конвенцията от 1996 г.;

6. чиито родители, настойници или попечители са се съгласили и отказват да прекратят участието му в предаване по смисъла на Закона за радиото и телевизията и с това се създава опасност за неговото физическо, психическо, нравствено и социално развитие.

Настаняването на детето извън семейството се налага като мярка за закрила след изчерпване на всички възможности за закрила в семейството освен в случаите, когато се налага спешното му извеждане.

Промяна в терминологията

В чл. 26, ал.1 на Закона за закрила на детето е направена промяна, която не внася нов смисъл и ново съдържание в действащия от 2006 г. текст, разясняват още от социалното министерство. Редакцията е продиктувана единствено от промяна в терминологията в областта на социалните услуги и е свързана с премахването на специализираните институции като форма на грижа за деца. В сегашната разпоредба е записано, че: "Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, както и настаняването на дете за отглеждане в приемно семейство, социална услуга - резидентен тип или специализирана институция се извършва от съда“. Новият текст, който ще влезе в сила на 1.01.2020 г., гласи: "Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство или в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се извършва от съда“.

Същата е логиката и за направените промени в чл. 27, ал. 1 от Закона за закрила на детето. Действащата от повече от 13 години разпоредба гласи: “Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство, социална услуга - резидентен тип или в специализирана институция се извършва със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето“. В променения текст, който ще влезе в сила на 1.01.2020 г., е записано: “Настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство и в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се извършва със заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес на детето“.

И тук в новата редакция няма нов смисъл и ново съдържание, а е свързана единствено с новата терминология във връзка със закриването на специализираните институции като форма на грижа за деца.

В Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето още от 2006 г. е регламентирано, че “анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете“.

В същия закон от 2003 г. е регламентирано "задължение за съдействие“ като всеки човек, на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми компетентните за това органи. Същото задължение има и всеки, на който това е станало известно във връзка с упражняваната от него професия или дейност, дори и ако то е обвързано с професионална тайна. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. edin.drug
  #4

  От друга страна има нещо хубаво в тази всенародна зомбираност - специалистите твърдят, че хора с диагностицирана идиотия не подлежат на хипноза.

 2. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #3
 3. Baraev
  #2

  "Престои" не се ли пише с Д? От друга страна, предпочитам да не съм прав за предпоставки евентуално водещи до нещо, отколкото да съм прав за нещо пост фактум!!!

 4. ирис
  #1

  не се информират,първосигнални са

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.