И предписването на лекарствата по молекули може да бъде отложено

Поредна мярка на Москов за намаляване на разходите и доплащането за лекарства вероятно ще бъде преработвана

И предписването на лекарствата по молекули може да бъде отложено

Организациите на фармацевтите подкрепиха изписването на изцяло платените от здравната каса лекарства да става задължително по международно непатентно наименование (INN), а не по търговска марка, но настояха за отлагане на тази мярка от април за септември, за да могат да се прецизират някои текстове.

За уточняване на детайлите преди седмица настояха лекарски и пациентски организации, с което натискът за отлагане на мярката се засилва и най-вероятно здравното министерство ще се вслуша в препоръките.

Фармацевтите и лекарите са единодушни, че изключение трябва да се направи за т.нар. биологични продукти, имуносупресорите за претърпели трансплантация пациенти, инхалаторни медикаменти за астма, инсулини както и за т.нар. лекарства с тесен терапевтичен прозорец.

При тези продукти смяната на лекарствената терапия може да е опасна за пациентите, но в останалите случаи, според фармацевтите, изписването по молекули трябва да бъде насърчено и така ще бъдат намалени личните разходи на пациента и тези на здравната каса.

Според фармацевтите вече има постигнато принципно споразумение наредбата на министерството да бъде допълнена с изключенията, които не могат да бъдат замествани, както и да бъде разписан гратисен период за въвеждането ѝ. Така още една мярка за намаляване на разходите за лекарства и доплащането на пациентите се отлага за септември след повторната отсрочка, която беше дадена за т.нар. “ценови коридор“. Става въпрос за тавана от 60% доплащане на медикаменти, поемани от НЗОК, за който беше даден гратисен период, за да не се стигне до хаос при масова смяна на терапиите на пациенти.

“Магистър-фармацевтите са равнопоставено медицинско съсловие наравно с лекарите", каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов по повод опасенията на лекари и пациенти за поемане на отговорност при нежелани лекарствени реакции, когато се въведе изписване на лекарствата по активно вещество.

Фармацевтите изнесоха данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), според които повечето подадени сигнали за нежелани лекарствени реакции са постъпили точно от фармацевти, а не от лекари.

Председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев заяви, че на пациента трябва да се даде право на избор и посочи, че лекарят е специалист по диагнози, докато фармацевтът е специалист по лекарствата.

Фармацевтите дори смятат, че е по-добре да се въведе задължителен режим на генерично заместване за частично заплащаните от бюджета на НЗОК лекарства, за да се намали доплащането на пациентите.

Споделяне

Още по темата

Още от България