И претендентът за шеф на БСП не смее да каже нищо за Пеевски

"Какво ли не е чувал за богатите хора в страната"

И претендентът за шеф на БСП не смее да каже нищо за Пеевски

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който най-вероятно ще наследи Сергей Станишев като лидер на БСП след предстоящия конгрес, не се ангажира с никаква позиция към Делян Пеевски – депутата от ДПС, който се превърна в символ на задкулисието, а днес е сочен за негово главно действащо лице от доскорошния си партньор Цветан Василев.

Разривът заради неуредени финансови взаимоотношения между тях предизвика първо развод в управляващата коалиция БСП-ДПС, а след това и сътресение в банковия сектор.

На пресконференцията в събота, след като бе избран за зам.-председател на БСП, Стойнев героично успя да не отговори на нито един въпрос за отношението му към Пеевски. Това автоматично го слага в лидерска позиция, тъй като не само Станишев, но и председателят на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов също така упорито се съпротивлява на всеки въпрос, свързан с Пеевски.

Единственото "отклонение" от правилното говорене за Пеевски допусна Сергей Станишев преди година, като каза, че в страната има олигархичен кръг, в който влизат КТБ, медиите свързани с Делян Пеевски и самият депутат. Малко по-рано пък при назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, Станишев каза, че депутатът е преживял "тежък, личен катарзис" и искал да работи за страната си.

В събота, след като стана известно, че Драгомир Стойнев е новият заместник-председател на БСП и вероятно Станишев ще го посочи като свой наследник, енергийният министър се вписа добре във всеобщото мълчание по темата "Пеевски – Василев".

На фона на обясненията на лидера на БСП пред пленума, че партията не се е справила със задкулисието, което опитало да остане в наследство, Стойнев дори не произнесе имената на скандалния депутат и доскорошния му съратник – банкера Цветан Василев.

На въпрос какво е мнението му за тях и оформяли ли са те олигархичен кръг, Стойнев каза, че "откакто е стъпил на поста министър какво ли не е чул за българската икономика".

"Какво ли не чух за всякакви олигархични кръгове и за богатите хора в държавата", продължи той.

След това встъпление нападна конкретно Иво Прокопиев, издател на "Икономедия”, което с критичните си разследвания за машинациите на кръга Пеевски-Цветанов даде доста материал на прокуратурата, която от февруари ги разследва по сигнал на "Протестна мрежа”.

Стойнев напомни скандал отпреди два месеца, когато незаконно изтекъл имейл на Прокопиев до редактори на вестниците му бе публикуван в жълти медии. В мейла се посочваше, че натискът на управляващите върху ЕРП-тата ще има своята кулминаця преди евроизборите с решение за отнемане на лицензиите им и че това ще е „Костинбродският сценарий” преди тези избори.

"Спомням си, когато започнахме политиката за справедливост, за която се борихме за българските граждани да се противопоставят на ЕРП-та, тогава съвсем неочаквано излезе в медиите един имейл, който ясно и категорично показваше как има връзка между медии, политици, бизнес, което бе изключително стряскащо. Осъзнавайки и виждайки целия сценарий, срещу който ние се изправяме, тогава настръхнах, но в крайна сметка всичко бе направено в името на хората", заяви Стойнев.

Помолен да уточни какво има предвид, енергийният министър сви рамене. На повторен въпрос за Пеевски и Василев, Стойнев изключи микрофона си.

Веднага след оповестяването на личната кореспонденция, в която Прокопиев приканва редактори от изданията на "Икономедията" да проверят информацията, лидерът на БСП Сергей Станишев се опита да обяви писмото за "голям медиен скандал".

Именно тогава министърът на икономиката Драгомир Стойнев пък обяви, че случката е пример за "задкулисие" и на него трябва да се сложи край.

Споделяне

Още по темата

Още от България