И президентът против облекчения за хазарта

И президентът против облекчения за хазарта

Президентът Георги Първанов предупреди, че ще наложи вето над промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, ако в тях бъде прието замисленото облекчение за хазарта. Това се казва в разпространено в сряда прессъобщение от “Дондуков”2.

“Държавният глава няма да подкрепи необосновани и ненужно бързи промени и не би издал указ за обнародване на закон, който съдържа заложените промени в предлагания вид”, се казва в съобщението.

Според готвената промяна в закона, организаторите на хазартни игри с числови залагания ще плащат корпоративен данък от 10%, начисляван върху разликата от приходите от залози и изплащаната печалба. Така реалното облагане става около 3%. Досега тези хазартни игри се облагаха с 10% данък върху приходите.

Промяната предизвика много остра реакция сред опозицията, която в един глас обяви, че се готви облага за едно лице – бизнесмена Васил Божков, който притежава двете частни числови игри – “Еврофутбол” и “Еврошанс”. Останалите две числови игри са държавните тотализатор и лотария.

При обсъждането на първо четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане във вторник от управляващата коалиция дадоха на заден ход и се дистанцираха от поправката, като нито БСП, нито НДСВ, нито ДПС се призна като инициатор на поправката. Пряк отговор отбягна Пламен Орешарски, макар че внесеният проект е изготвен от неговото министерство.

Оттам се мотивираха със загриженост за двете държавни игри, които били заплашени от фалит.Депутати от мнозинството казаха, че ниските данъци водят до по-големи приходи в бюджета и че Интернет залаганията обричат на гибел легалния хазарт, който трябва да бъде защитен с по-малко облагане. 

Поправката “Божков” бе отбелязана и от американския посланик Джон Байръли, който миналата седмица пак говори за връзките между сенчестия бизнес и българските политици и запита кой печели от данъчните облекчения за хазарта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?