И президентът се включи в хора срещу Истанбулската конвенция

И президентът се включи в хора срещу Истанбулската конвенция

Президентът Румен Радев се включи в сряда в хора срещу т.нар. Истанбулска конвенция за превенция и борба с насилието над жени, като обяви за безотговорен начина, по който тя е приета, и настоя за изчерпателен дебат по темата.

Той коментира, че и сега имаме закони, защитаващи и правата на жените, и на децата, и срещу домашното насилие, но явно не можем да ги приложим както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели наистина задълбочен дебат.

"Виждате,че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото. Това е много сериозно", посочи Радев без да е ясно каква връзка вижда между двете събития.

По думите му борбата срещу домашното насилие и насилието над жени трябва да се води от полицията, от съда - тук и сега.

"А ние трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели", заяви президентът Радев.

Цялата му аргументация подсказва категорично, че той не е запознат със самата конвенция, нито с подробните анализи на текста ѝ, публикувани в последните дни.

Миналата седмица правителството реши да предложи на Народното събрание да ратифицира с резерви Истанбулската конвенция срещу домашното насилие и насилието срещу жени, превърнала се в обект на разпалени кавги сред българските политици.

В последните две седмици предстоящата ратификация на доскоро неизвестната на широката общественост Истанбулска конвенция (Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие) предизвика политически дебати у нас, след като навръх Стефановден ВМРО разпространи позиция, че "под хуманното, защитаващо правата на хората заглавие, конвенцията всъщност цели да налага учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови бракове и за издаване на бежански статут на травестити от Иран". 

Освен "Обединени патриоти", които са част от управлението, срещу ратификацията на документа се обявиха още БСП и СДС, макар и с по-умерени позиции.

Истанбулската конвенция срещу насилието над жени бе приета от Съвета на Европа през 2011 г. и е в сила от 2014 г., но България все още не е страна по нея, защото е подписала документа, но не го е ратифицирала. Документът основно е фокусиран върху предоставянето на система от гаранции за защита на жените и мъжете от домашно насилие, разписва задължителна криминализация на определени насилствени деяния, а също и форми на закрила за жертвите. Въвежда се и мониторингов механизъм, който да контролира дали държавите спазват мерките.

Споделяне

Още по темата

Още от България