И Проди предлага съкращаване на евроконституцията

И Проди предлага съкращаване на евроконституцията

Италианският министър-председател Романо Проди призова за приемането на скъсена версия на европейската конституция, като по този начин подкрепи предложението на френският вътрешен министър Никола Саркози за създаването на “мини договор", съобщава EUobserver.

В интервю за френския в. “Льо Монд" от сряда Проди заяви, че дългият текст на европейската конституция, който бе отхвърлен миналата година от френските и холандските граждани, трябва да бъде съкратен, за да може конституцията да получи втори шанс.

“Според мен е възможно конституционният проект да започне наново, но в много по-опростена форма", заяви Проди.

Според него третата глава не е приемлива в сегашния си размер. Става дума за тази част от конституцията на ЕС, в която детайлно се описват политиките на ЕС и методите за взимане на решение.

Според повечето експерти именно тази част от документа е станала причина за отхвърлянето му от френските гласоподаватели, като противниците на конституцията твърдяха, че Глава ІІІ циментира курса на пазарна икономика в ЕС.

Един от главните кандидати за президентския пост във Франция - Никола Саркози -  миналата седмица също предложи премахването на цялата трета част на конституцията и призова вместо това да бъде приет “мини договор".

Договорът на Саркози предвижда включването на ключови части от Глава І на конституцията като параграфите относно тежестта при гласуване на отделните страни-членки и плановете за създаване на външен министър на EС. Смята се, че по тези текстове има “широк консенсус”.

Простото премахване на Глава ІІІ, обаче се смята от експертите за проблематично, тъй като тази част включва и списък с предложения за промени, чрез които се цели подобряването на процеса на взимане на решения чрез премахването на националното вето и др.

“Трябва да разгледаме по друг начин и оперативните аспекти", заяви Проди.

“В Европа на 25, а после и на 27 страни, единодушието означава пълно блокиране".

EUobserver отбелязва, че не всички страни членки ще бъдат доволни от едно просто свиване на настоящата евроконституцията до първа и втора глава, в които са дефинирани европейските институции и ценности.

Полският министър-председател Ярослав Качински допусна през август, че Варшава ще отвори наново дебата за тежестта на полското право на глас в Глава І.

Полша смята да представи подробни предложения за нова конституция след стартирането на германското председателство на ЕС през януари догодина.
Италианският премиер Проди каза, че политическите дебати около евроконституцията ще бъдат подновени при честването на 50-годишнината на подписването на Договора от Рим, което ще се проведе на 25 март 2007г. Той обаче добави, че нищо те може да се случи до изборите във Франция през май 2007 г.

Споделяне

Още от Свят