И Проди ще поиска от София да изясни "мистерията" около потъването на "Хера"

И председателят на Европейската комисия Романо Проди ще постави в София въпроса за допълнителна информация по изясняване съдбата на изчезналите 14 български моряци от потъналия край Босфора кораб "Хера". Това каза Моника Фрасони, съпредседателката на групата на зелените в Европарламента, в интервю за българската редакция на ББС.

Проди, чийто мандат начело на ЕК изтича в края на месеца, ще получи в петък от българския президент Георги Първанов орден "Стара планина".

Групата на зелените евродепутати в понеделник е връчила в Брюксел писмо на премиера Сакскобургготски с настояване да се публикува пълната информация по "мистериозния случай".

Корабът "Хера", плавал под камбоджански флаг, потъна през февруари, намерени бяха телата на трима български и двама украински моряци, останалите продължават да се водят изчезнали и има предположения, че са живи и държани в таен военен обект. В сряда групата на зелените връчи писмо с подобни искания на турския външен министър Абдула Гюл.

Моника Фрасони, една от подписалите писмото, съобщи, че въпросът е повдигнат и пред Европейската комисия и Съвета на министрите.

"Фактът, на който се облягаме, е липсата на информация. Основаваме се и на факта, че има съществени противоречия и липсва прозрачност за съдбата на тези хора. Това, което твърдим ние, е че българските власти не искат да публикуват информацията, която нормално би била публикувана, ако наистина ставаше дума за кораб, потънал в морето заради лошо време", обясни Фрасони в интервю за българската редакция на ББС.

По думите ѝ, много съобщения не са публикувани, на руския екипаж не е било разрешено да говори, а петимата намерени моряци - трима българи и двама украинци, най-вероятно са убити. Освен това, пробойната в потъналия кораб не е възможно да е била направена, ако става дума само за буря, добави евродепутатката.

"Ние, разбира се, не твърдим, че тези хора са живи, нито, че не са живи - ние просто не знаем. Това, за което настояваме, е всички факти да бъдат известни на хората, които това засяга", добави тя.

В съобщението за печата по повод писмото до Абдула Гюл Моника Фрасони посочва, че българските власти досега не са проявили заинтересуваност към съдбата на своите сънародници.

Не сме контактували с българските власти, защото наши партньори са властите в Европейския съюз, които в момента водят преговори с България, каза Фрасони и добави, че групата е връчила писмо на българския премиер по време на визитата му в Брюксел.

През последните дни в медиите се появиха версии, отхвърлени от българските власти, че екипажът е укрит на тайно място.

Ако евродепутатите не получат задоволителен отговор от българските и турските власти, Фрасони обеща пред ББС, че "няма да оставим нещата така".

"Но сме убедени, че ще се постигне резултат с натиск от страна на Европейския съюз и със съдействието на председателя на Комисията г-н Проди. Ние го помолихме да постави този въпрос утре (в петък) пред българските власти, така че най-малкото да бъде възможно да знаем всичко, което знаят българските власти. Същото се надяваме и по отношение на турските власти", каза Фрасони.

По повод слуховете за оцелелите моряци, укрити на тайно място, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви в началото на седмицата: "Такова нещо не е възможно да стане. Абсурдно е". Той допълни, че България не може да се меси в разследването на случая, тъй като той бил изцяло в правомощията на Турция.

"Трябва да разберем мъката на близките, вярно е, че не са ясни някои от нещата при катастрофата, но как ще се върнат моряци в България и къде ще изчезнат тук?", каза още Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България