И производителите на череши ще търсят помощ от Мая Манолова

И производителите на череши ще търсят помощ от Мая Манолова

Производители на череши от Кюстендилско се оплакват, че продажбата на реколтата е пред провал. Изкупната цена от два дни е качена на 80 стотинки за килограм, но с изискването черешите да са с диаметър 18 мм и да са светли, съобщи кореспондентът на БНР Кирил Фалин.

Кампанията по изкупуването на черешите в района започна в началото на седмицата при цена от 0.60 лв. за килограм. В Пловдив и Пазарджик кампанията стартира с цена от 0.90 лв.

Земеделските производители от Кюстендилско са гневни и отчаяни, предаде още БНР.

"Ранните череши презряха и не искат да ги вземат. Една част пообрахме, другата част - голямата част, си остана да се скапва по дърветата. Няма къде да ги пласираме. Много череши, а няма изкупвачи, няма пунктове, няма борси, няма нищо…", оплаква се собственик на черешови масиви от село Горна Гращица, цитиран от националното радио.

Има идеи и предложения да се търси намесата и съдействието на омбудсмана Мая Манолова, както това направиха розопроизводители от Казанлъшко преди около месец.

"Подкрепям едно такова предложение, защото аз години наред говоря това, че Кюстендилска област, ако продължава така, ние загубваме овощарството като култура, и бих казал, че след 20 години тук ще стане като пустиня", коментира агрономът Кирил Димитров, който бере около двеста декара градина в местността "Черна нива".

Междувременно, председателят на парламента Цвета Караянчева заяви по време на Празника на розата в Казанлък, че законопроектът за розопроизводството съвсем скоро ще стигне до пленарна зала. С проблемите на розопроизводителите и ниските изкупни цени на продукцията в последно време се зае омбудсманът Мая Манолово, която обеща да сезира Комисията за защита на конкуренцията за картел в сектора.

Споделяне

Още от Бизнес