И прокуратурата на Цацаров не видя престъпление в скандала "Ало, Ваньо"

Цветан Цветанов, Бойко Борисов и Ваньо Танов по време на управлението на ГЕРБ. Сн. БГНЕС

Софийската градска прокуратура е прекратила окончателно наказателното производство за прочутия разговор на тогавашния премиер Бойко Борисов с шефа на митниците Ваньо Танов, който даде началото на скандала "Ало, Ваньо", съобщи в понеделник БТА.

Мотивът, с който разследването "срещу неизвестен извършител" е прекратено, е че не е открито престъпление. Решението е взето в края на юли преди повторното назначаване на Ваньо Танов за шеф на митниците. Била е назначена разширена експертиза, която не е потвърдила автентичността на записа.

Това е пореден провал за прокуратурата при опитите ѝ да свърши нещо с това дело.

Малко над месец след встъпването си в длъжност като главен прокурор Сотир Цацаров обеща, че ще направи нова проверка на делото по скандала. Повод за това бяха въпроси, които му бяха зададени задочно в няколко поредни издания на "Шоуто на Слави" по бТВ.

Новото разследване се съсредоточи върху това дали Борисов не е пречил на митническата проверка срещу бирената фабрика "Леденика" на бизнесмена Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, и дали има данни за търговия с влияние.

През юли миналата година заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че при първото разследване "удобно" е било пропуснато да се провери съдържанието на разговорите. Вместо това разследването се е фокусирало как са изтекли записите от СРС-тата.

Сега прокуратура отново удобно прекратява разследването с аргумента, че не може да провери автентичността на записите от СРС. Предното разследване по времето на Борис Велчев приключи по същия начин, но поне тогава прокуратурата потвърди, че записите са истински.

Скандалът "Мишо Бирата" избухна след изтекли записи от подслушани със СРС телефонни разговори, от които ставаше ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е нареждал на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов да оттегли проверката в пивоварната в Мездра на вече покойния варненски бизнесмен Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача".

През март 2013 година в интервю за Mediapool настоящият шеф на комисията за конфискация и бивш прокурор Пламен Георгиев обяви, че прокуратурата е била възпрепятствана да извърши проверка навреме заради филтриране на информация от подслушването на телефона на Ваньо Танов. Пламен Георгиев беше прокурор по делото за корупция в митниците, в рамките на което бяха направени записите на скандалните телефонни разговори между премиера и Танов.

Георгиев твърди, че прокуратурата никога не е била уведомявана за тях, а е разбрала едва след като записите са изтекли в медиите над година по-късно.

След като бе възстановен на поста шеф на митниците преди дни, Ваньо Танов даде пресконференция в края на миналата седмица, на която повтори, както го е правил много пъти и докато беше на същия пост по времето на правителството на ГЕРБ, че никога не му е бил оказван натиск да приключи проверката в "Леденика". Той дори извади някакви листове и ги показа на журналистите, като обяви, че това са копия на автентични протоколи от проверката в пивоварната, която трябвало да бъде протежирана, с предписание за затварянето ѝ.

В понеделник и предишният държавен глава Георги Първанов отново отрече да е замесен по какъвто и да е начин в аферата "Ало, Ваньо". Според записа на разговора на Бойко Борисов с Ваньо Танов, бившият премиер обяснява на митническия шеф, че Първанов му се обадил с молба да спре проверката на хората на Танов в пивоварната на неговия приятел Мишо Бирата. Самият Първанов също много пъти отрича да е имало такова обаждане, още повече по такъв въпрос.

Споделяне

Още по темата

Още от България