И пряко, и косвено "Лев корпорация" е финансирала ГЕРБ

И пряко, и косвено "Лев корпорация" е финансирала ГЕРБ

Бизнесменът, бивша барета и бивш служител на ДАНС Алексей Петров потвърди в неделя, че контролираната от него "Лев корпорация" е финансирала ГЕРБ. Това той направи от дома си, където е под домашен арест, пред група журналисти от Плевен. Журналистите били поканени от него "за благодарност", че го подкрепяли с участието си в гражданското сдружение "Истината за Алексей Петров".

За първи път вестта, че ГЕРБ е получила пари от "Лев корпорация" бе разпространена веднага след като Петров излезе от ареста. Тогава като добре запознат със схемата на това партийно финансиране бе посочен вицепремиерът Цветан Цветанов - по време на превеждането на парите - зам.-столичен кмет по сигурността и формален лидер на ГЕРБ.

Според Алексей Петров Цветанов бил завъртял "аферата Октопод", за да се добере до документите, с които Петров разполагал за дадените от "Лев корпорация" пари.

Самият Цветанов отрече достоверността на разказа, а премиерът Бойко Борисов заяви, че ако ГЕРБ наистина е получавала пари от свързани с Петров фирми, те ще бъдат върнати.

Пред плевенските журналисти Алексей Петров допълни вече известната версия с още подробности. Той каза, че всъщност парите от корпорацията са били предназначени като парична гаранция по сделка на Столичната община с белгийски фонд, който трябвало да осигури монтиране на система за сигурност в метрото. Парите били преведени, сделката с белгийците така и не се осъществила, а сумата "изчезнала".

"Ако имате конкретен въпрос към тази гаранция, която всъщност покрай мен беше осигурена, аз мога да отговоря на този въпрос. Това съм го направил с ясно разбиране, че е необходимо, още повече от позицията на човек, който се занимава със сигурност и в частност с проблемите на антитероризма. В този смисъл тогава стана дума за... това специално оборудване, тази система за сигурност, конкретно за видеонаблюдение в метрото, дойдоха от този фонд предложиха тази инвестиция, проведох разговори с кмета Борисов", разказа Петров.

"По-късно се появи необходимостта от тази гаранция, която нямаше как общината да осигури. Бях помолен да я осигуря. След това се появи необходимостта пък общината да гарантира по някакъв начин пред "ЛЕВ Корпорация". Оказа се, че това е невъзможно не само поради финансови причини, а липсваше и правна форма това да се случи и се наложи тогава кметът Бойко Борисов да провери надеждността на чуждестранния партньор като посети Брюксел. Това беше направено, върна се от Брюксел и каза "Да, тази сделка е реална".

Алексей Петров потвърди, че документи, удостоверяващи отношенията между общината и " нямало.

"Но в крайна сметка сумата от 1 млн. евро е преведена в ДСК, доколкото си спомням, като гаранция пред фонда за инвестиция в тази система за сигурност в метрото", обясни той.

Парите оставали в белгийския фонд като гаранция по инвестицията. След приключването на сделката парите щели да бъдат освободени.

"Но в крайна сметка се оказа по-късно, че парите ги няма, проектът не се осъществи", заключи Петров.

Споделяне

Още по темата

Още от България