И Путин като Тръмп постави под съмнение ролята на човека за глобалното затопляне

И Путин като Тръмп постави под съмнение ролята на човека за глобалното затопляне

Руският президент Владимир Путин постави под съмнение ролята на човека за промените в климата, предаде Франс прес.

"(Глобалното) затопляне започна през 30-те години на 20-и век. По онова време все още е нямало антропологически фактори като емисиите (на парникови газове), но затоплянето вече е било започнало", каза Путин на форум за Арктика в северния руски Архангелск.

Руският президент допусна, че глобалното затопляне може да е свързано с цикли на Земята, и отбеляза, че то не може да бъде предотвратено. "Въпросът е да се приспособим", подчерта той.

В същото време Путин потвърди, че Русия ще изпълни своите ангажименти по Парижкото споразумение за климата. Ще направим това така както спазихме и Протокола от Киото, каза той.

Руският президент направи това изявление в момент, след като американският му колега Доналд Тръмп, който встъпи в длъжност в края на януари, подписа във вторник указ, отменящ голяма част от мерките за борба с глобалното затопляне, въведени от неговия предшественик на поста Барак Обама, отбелязва Франс прес. Тръмп освен това обеща да съживи въгледобивната промишленост в Съединените щати и е критикувал Парижкото споразумение за климата.

Президентът на САЩ ще реши преди срещата на върха на Г-7 в края на май в Италия дали да изтегли страната си от международния договор за борба с глобалното затопляне, уточни днес говорителят на Белия дом Шок Спайсър, цитиран от Ройтерс.

Съединените щати са на второ място в света по количество парникови емисии, припомня АФП.

Вчера Китай, страната замърсител номер едно, потвърди своя ангажимент към Парижкото споразумение за климата, отбелязва Ройтерс.

Темата вероятно ще бъде обсъдена от американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин на срещата им във Флорида следващата седмица.

Споделяне

Още от Свят