И Радев потвърди, че България ще участва в иранския транспортен коридор

Президентът е на официално двудневно посещение в Армения

Президентите Румен Радев и Серж Саркисян

България ще се включи в иранската инициатива за мултимодален транспортен коридор "Персийски залив – Черно море", потвърди по време на официалното си посещение в Армения президентът Румен Радев.

"С президента на Армения се обединихме около позицията, че нашите две страни имат стратегическо положение и ние трябва да го оползотворим. Затова ще работим отговорно за реализация на мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив - Черно море", който ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на политическите ни отношения", каза държавният глава на пресконференция със своя арменски колега Серж Саркисян в Ереван.

Транспортният коридор "Персийски залив – Черно море" е иранска инициатива, която трябва да свърже четири държави – Иран, Армения, Грузия и България. При посещението си в Техеран още през лятото на 2016 г. премиерът Бойко Борисов според чужди медии е обявил, че България ще се включи в инициативата чрез пристанищата си във Варна и Бургас.

В Армения Румен Радев добави, че приветства идеята на арменския си колега да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от транспортния проект. В момента се нуждаем преди всичко от свързаност - транспортна, енергийна, дигитална, за да можем да разгърнем потенциала на нашите икономики, заяви българският държавен глава.

Той посочи, че целта на посещението му не е само да се интензифицират контактите на високо политическо ниво, които са предпоставка за взаимодействие и развитие във всички области от взаимен интерес. Целта е да имаме конкретен напредък в редица области, затова в делегацията ми са включени не само представители на президентската администрация, но и на българското правителство, на парламента, на българския бизнес, посочи Радев.

"Нашите народи очакват много по-тясно и резултатно сътрудничество. Ние им го дължим и затова сме тук заедно днес - да продължаваме да го развиваме", заяви Румен Радев.

С президента Саркисян двамата са обсъдили двустранните отношения и са изразили задоволство от стабилното състояние на търговския обмен в последните 10 години, но по думите на Радев обемът на двустранната търговия не ги задоволява. Смятаме, че можем да постигнем много по-големи обеми и да разширим сферата на нашето търговско-икономическо сътрудничество, каза президентът.

Според арменския президент трябва да се работи за сътрудничество в областта на земеделието и туризма, както и в други области. Саркисян отбеляза, че нараства и интересът от страна на български предприемачи към възможности в Армения.

По думите на Румен Радев вече има договорка през юли в Бургас да се състои голям бизнес форум с представители на двете страни. В рамките на визитата ще бъде подписан меморандум за разбирателство между работодателските организации на двете страни, каза Радев.

Той определи отношенията между България и Армения като не просто традиционно добри, а преди всичко приятелски, защото между двата народа има дълбоки исторически и културни връзки, взаимна симпатия и уважение от сходната историческа съдба.

Държавните глави са обсъдили също сътрудничеството в сферата на сигурността. Президентът е отправил покана за по-широко арменско участие в учения на НАТО на българска територията, както и в обмен за военно обучение.

В отговор на въпрос за проблема с Нагорни Карабах и българската позиция, президентът Серж Саркисян каза, че е изразил благодарността си към президента Радев за балансираната позиция на България, която по думите му винаги е била за мирно разрешаване на конфликта. България има категорична и ясна позиция относно конфликта в Нагорни Карабах. Той може да бъде разрешен само чрез мирни преговори, с посредничеството на Минската група и съпредседателите Русия, Франция и САЩ, със съдействието на ЕС, и много важно - чрез активния диалог между държавните глави на Армения и Азербайджан, посочи Румен Радев. Такава по думите му е и общата позиция на ЕС и България като председател на Съвета на ЕС ще съдейства тя да бъде реализирана.

Серж Саркисян коментира, че конфликтът може да намери своето разрешение само при положение, че Азербайджан изостави своите "нереалистични очаквания" за резултатите от преговорите.

"Приветстваме подписаното споразумение за всеобхватно и засилено партньорство между Армения и ЕС, защото то дава условия да имаме много по-лесен и интензивен обмен между икономиките ни и във всички сфери", посочи още Румен Радев.

Посещението на Радев в Армения ще продължи и утре. По време на визитата се очакваше да бъдат подписани редица двустранни споразумения - за взаимна защита и обмен на класифицирана информация, програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017-2019 г., спогодба за регулиране на трудовата миграция, споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията.

В Ереван Румен Радев ще бъде гост на 131-во основно училище "Пейо Яворов". Той ще открие кабинет за интерактивно обучение и ще участва в представянето на книга, посветена на големия български поет Пейо Яворов. Очаква се Радев да посети Центъра за креативни технологии "Тумо" в арменската столица.

В официалната делегация на българския държавен глава участват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народни представители, както и представители на деловите среди.

Арменският президент е приел покана да посети България.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?