И Радев смята, че армията само "частично" може да изпълнява задълженията си

Според него това се дължи на "политическа недалновидност, системно недофинансиране и кампанийност"

Снимка: БГНЕС

Президентът и върховен главнокомандващ определи като "безпристрастен" последния доклад за състоянието на въоръжените сили, според който армията вече само "частично" е в състояние да изпълнява задачите си по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.

"Въоръжените сили на България се намират в преломен момент от развитието си. В резултат на политическа недалновидност дълги години, на системно недофинансиране и кампанийност, последният доклад на Министерството на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили е ясен и безпристрастен", заяви Радев, който участва в честването на празника на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Според доклада армията може да изпълнява задълженията си частично заради "липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав".

"Знаете много добре какво се констатира там, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз", припомни Радев.

Заради доклада вицепремиерът и военен министър Стефан Янев бе обект на критика от финансовия министър Кирил Ананиев. Според него от документа ”лъха негативизъм” и се създава отрицателно отношение към служебния кабинет.

Според доклада незаетите щатни бройки за военни вече са 20% и проблемът продължава да се задълбочава. В същото време не се планира увеличаване на заплатите в сектора. Войниците започват с малко над 600 лева, което е основната причина за малкото кандидати.

Радев посочи обаче, че за преодоляването на негативните тенденции държавното ръководство предприема мерки, като открои приетите важни проекти за инвестиционни разходи и гарантираното им финансиране.

Въпреки че последното правителство на Борисов планира в средносрочната бюджетна рамка финансирането на проектите за закупуване на нов тип боен изтребител и нови патрулни кораби, те все още не са готови и към момента не е ясно дали военното министерство ще може да усвои подготвеното целево финансиране.

Президентът коментира още, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2 процента разходи за отбрана от БВП, 20 процента от които да бъдат за инвестиции.

Въпреки заявката на президента Румен Радев, България все още е много далеч от подобни параметри. Бюджетът за отбрана се движи около 1.3% от БВП плюс предвидените средства за ново въоръжение.

ГЕРБ също обеща достигането на 2% от БВП за отбрана в края на предстоящия управленски мандат. Дял, който е заложен и в много от програмните документи на армията, но засега е трудно да се прогнозира дали ще бъде постигнат.

Рязкото вдигане на средствата за сектора ще изисква воля за смяна на приоритетите и значително усилие на бюджета. Целта обаче не е недостижима предвид тенденциите и в останалите страни членки на НАТО.

Другият основен проблем е, че почти целият бюджет на МО към момента отива за заплата и текуща издръжка, а дори и малко средства за капиталови разходи остават неусвоени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?