И ръководството на Софийския университет няма реална представа за финансите му

И ръководството на Софийския университет няма реална представа за финансите му

Дори и ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" няма реална представа за финансите му. Това заяви ректорът на висшето училище Анастас Герджиков пред бТВ.

Коментарът му беше по повод системните проблеми, които Сметната палата открива във финансовите отчети на университета от 2012 г. насам. Институцията отказа да завери отчета на Алма матер за 2016 г., тъй като не дава реална представа за финансовото състояние и имотите му. От думите на Герджиков стана ясно, че проблемът, който той определи като "системен", все още не е решен.

"Част от препоръките се повтарят периодично и те ни притесняват. Това не означава, че има нещо нередно във финансите на СУ, а че не можем да добием реална представа. Това важи не само за Сметната палата, но и за ректорското ръководство и деканите. Вече две години се опитваме да добием представа", обясни ректорът.

Той припомни, че основният проблем е липсата на връзка между централното счетоводство на университета и отделните звена. Първоначално ръководството се опитало да реши проблема като дава месечни отчети на деканите. Те обаче се правели "едва ли не ръчно". "През последната година успяхме с усилия и мизерни средства да изградим електронна система за отчет, която работи от 2 месеца", обясни ректорът. "Освен това хората, свързани със счетоводната дейност напуснаха и ще бъдат сменени. Там трябва да има промяна. Не мога да обвинявам тези хора. Те са положили огромни усилия да се справят с мизерни средства", добави Герджиков.

Ректорът на Софийския университет коментира и факта, че за поредна година в учебното заведение остават свободни места и след последното редовно класиране, което налага обявяването на допълнителен прием. Тази година незаетите бройки бяха 10% от отпуснатите от държавата. Герджиков припомни, че проблемът е от години, а основната причина е раздутият брой на първокурсниците през последните 20-ина година.

Все пак ситуацията се подобрявала, тъй като през тази година незаетите места били по-малко, а кандидатите повече. Тенденцията започнала да се обръща, след като правителството въведе допълнителни критерии за качество и резултати от обучението при определяне на броя на първокурсниците. Според Герджиков свиването на броя на местата в университетите трябва да продължи, за да има конкуренция между кандидатите. Освен това трябва да се върне специализацията на висшите училища и да не се позволява обучение по неспецифични специалности като български и литература в химико-технологичен университет или право в технически.

Споделяне

Още по темата

Още от България