И регистрацията за изборите не извади от ареста Веселин и Христо Данови

Веселин Данов и синът му Христо остават в ареста, въпреки че Районната избирателна комисия (РИК) във Варна ги регистрира за участие в изборите за парламент. Това съобщиха от Варненската окръжна прокуратура късно следобед в сряда.

Говорителят на прокуратурата Радослав Лазаров обясни, че в прокуратурата днес са постъпили молби на защитник на двамата обвиняеми с искане да бъдат отменени мерките им за процесуална принуда, тъй като са регистрирани като кандидати за народни представители.

Общинският съветник във Варна Веселин Данов е водач в града на листата на партия "Обединение на българските патриоти", а на трето място е синът му Христо Данов, също общински съветник. Бащата и синът са в ареста от септември миналата година по обвинения за създаване на престъпна група, склоняване към проституция, изнудване и пране на пари. Съдът на няколко пъти отказва да им измени мерките за неотклонение в по-леки.

След съобразяване с доказателствата по делото и с нормите на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за избиране на народни представители молбите са оставени без уважение, се казва в съобщението от прокуратурата. Според магистратите е налице законова забрана регистрирани кандидати да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност, освен в случаите на заварено тежко престъпление по време на предизборната кампания.

В момента двамата не са в кампания, тъй като тя започва на 14 юни. Данови вече са привлечени като обвиняеми и не могат да ползват наказателна неприкосновеност. Те не са придобили имунитет с факта на регистрирането им като кандидати за народни представители, е позицията на прокуратурата.

Освен баща и син Данови и друг "виден" обвиняем ще се опита да се възползва от имунитета на кандидат за народен представител, за да излезе от ареста. Става дума за дупнишкия бизнесмен Пламен Галев, за когото инициативен комитет събира подписи за явяването му на изборите като мажоритарен кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?