И ремонтът на "лицето на София" може да остане за догодина

Проектът за пространствата около "Ал. Невски", парламента и Военния клуб тепърва ще се променя

Сн. Mediapool

Ремонтите около храма "Св. Александър Невски", Народното събрание и Военния клуб в София може да останат и за следващата година. Към момента не е ясно кога въобще ще започне работата по тази част от центъра на столицата, въпреки че договорът за обновяването на тези пространства беше подписан преди малко по-малко от година със срок за изпълнение от 365 дни.

Причината за забавянето е, че ще се правят промени на работния проект, а преди те да бъдат възложени, изработени, съгласувани и приети строителството няма да започне. Това обясниха от Столичната община на въпроси на Mediapool какво се случва с обновяването на т. нар. зона 4 от центъра. По неофициална информация са нужни доста промени на проекта, освен това трябва да се извършат и археологически проучвания, а и да се сменят тръби на "Топлофикация".

Така работата, която включва основно подмяна на настилките по тротоарите и частично пренареждане на павета, включително жълти, почти сигурно ще подмине удобно местните избори през есента. Управляващите от ГЕРБ натрупаха сериозни негативи от ремонта на ул. "Граф Игнатиев", а основната причина е калпавата работа.

Обновяването на центъра се прави основно с европари, а общата стойност на проекта е над 46 млн. лева. От тях най-големите суми са за строителите. Договорът с "ПСТ Груп" е за около 21.5 млн. лева с ДДС, а този с "Джи Пи Груп" - за над 24 млн. лева с ДДС.

Почти готово

В зоната, която се обновява от "ПСТ Груп", освен "лицето на София", влизат и градините "Кристал", "Климент Охридски" и част от ул. "Московска". Тези три обекта са първият етап от ремонта, който се прави от фирмата "ПСТ Груп", и изглежда, че обновяването им е на финалната права. Преди няколко месеца от общината замразиха договора за ремонта им заради лошо качество. Това се случи, след като от фирмата поискаха да се издаде акт 15, с който приключва строителството, обясни тогава Фандъкова. Тя обясни, че са открити много пропуски по ремонта и докато те не бъдат отстранени, договорът се замразява, но срокът по него продължава да тече.

"Към настоящия момент са отстранени част от забележките и изпълнителя продължава да извършва корекции", обясниха от общината пред Mediapool. На обектите обаче от седмици не се виждат строители. По неофициална информация почти всички забележки са отстранени и е възможно съвсем скоро да се стигне до подписването на акт 15 и официалното приключване на ремонта. Ако на тази фаза отново има проблеми с изпълнението, може да се налагат санкции по примера с ремонта на ул. "Граф Игнатиев". Там обновяването приключи със забележки за качеството, за което изпълнителят "Джи Пи Груп" бе санкциониран със 109 000 лева, а проблемите няма да бъдат отстранени.

Промени в движение

"На 3 май дирекция "Транспортна инфраструктура" е уведомена, че се подготвя процедура по Закона за обществените поръчки за препроектиране на етап 2 (около "Св. Ал. Невски", Народното събрание, Военния клуб) от зона 4", обясниха от общината.

До момента обществена поръчка за препроектирането не е пусната. Практиката с ул. "Граф Игнатиев" показва, че процедурите са с покана към проектанта - студио "А.Д.А.". Договорите се сключват бързо, а срокът за извършването на работата е различен. В случая с "Графа" за такива дейности са давани между 20 и 90 календарни дни. Не е ясно какъв ще е срокът за препроектирането на ремонтите в лицето на града.

По неофициална информация на Mediapool обаче се налагат сериозни изменения. До момента от изказвания на Фандъкова стана ясно, че ще се запази по-високото ниво на тротоарите, които иначе трябваше да се изравнят с пътното платно. Промени се налагали и заради отводнителната система на храма "Св. Александър Невски".

Според източници на Mediapool допълнително забавяне ще има и заради желание на "Топлофикация - София" да сменя топлопровод около музея "Квадрат 500". За тази дейност също към момента няма ясни срокове. По същата причина вероятно за догодина остава ремонтът на централните улици "Цар Шишман" и "6 септември", които бяха част от работата, възложена на "Джи Пи Груп". Това отлагане обаче няма да доведе до санкции за забавяне за строителя, тъй като не е по негова вина.

Възможно е същото да е решението и в случая с договора между общината и "ПСТ Груп". Контрактът на компанията е със срок от 365 от започването на ремонта. Той стартира в началото на юли 2018 г. и към момента е удължен заради лошо време с 55 дни или до към 10 септември. Възможно е обаче към тези дни да се добавят и нови.

Допълнителни пари

Промените в проектите създават допълнителна работа, но и още приходи за проектантите от студио "А.Д.А". Според информация от регистъра на обществените поръчки до момента фирмата е получила допълнително около 118 000 лева. Архитектурното студио е автор на проектите за обновяване и на двете зони в центъра и е избрано след конкурс през 2013 г.

За работните проекти за двете зони фирмата е получила общо 500 000 лева. Има и договор за над от 127 500 лева за авторски надзор при практическото изпълнение на проектите.

До момента на "А.Д.А" е наложена санкция от 35 000 лева за некачествен проект за обновяването на ул. "Граф Игнатиев" в отсечката между ул. "Раковски" и ул. "6 септември".

Споделяне

Още по темата

Още от България