И Росен Плевнелиев ще свидетелства по делото срещу Николай Ненчев

Николай Ненчев, сн. БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев (януари 2012 г. - януари 2017 г.) също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ- 29. 
 
По делото показания като свидетел вече даде и настоящият президент Румен Радев, който беше командир на Военновъздушните сили. 
 
Очаква се Плевнелиев да свидетелства през ноември. Той е бил призован още за днес, но е в чужбина, съобщи БГНЕС.
 
Във вторник като свидетел, поискан от защитата, показания даде бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов. Единият от адвокатите на Ненчев - Менко Менков, каза, че той е изключително важен свидетел. 
 
"Той беше изключително подробен, присъствал е на срещата на държавните глави на страните-членки от НАТО в Уелс през 2014 г. където се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните-членки от НАТО, което пряко касае България и последяващи действия, които са предприели и приемането на Програмата 2020 в България. Програмата на Министерския съвет, която е задължителна вече за изпълнение и последяващите решения за отърсване зависимостта от Русия, поради което е и последвало решението на министър Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите МиГ- 29 в Полша”, каза адвокатът.
 
Прокуратурата обвини Ненчев в престъпление по служба заради това, че е отказал на руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29.
 
Споделяне

Още от България