И Румъния блокирана от снега

И Румъния блокирана от снега

Обилният снеговалеж парализира и Румъния, като правителството разглежда въпроса дали да обяви извънредно положение в страната, а в битката със снега е ангажирана армията, пишат румънските медии. Те дават за пример съседна България, където нашите власти са се справили по-добре.

 

Снежните бури са причинили смъртта на двама души. Десетки пътища остават блокирани заради снега, а повечето училища са затворени.

 

За първи път в историята на Румъния в три области - Бузъу, Браила и Вранча в неделя беше обявен "червен" код за опасност заради тежките зимни условия, пише вестник "Евениментул зилей".

За други 13 окръга, сред които и Букурещ, остава в сила оранжевият код.

 

Вече е възстановено движението по пътя Букурещ – Питещ, но десетки пътища все още остават блокирани от снежния капан.

Три от четирите магистрали в страната бяха затворени за движение през почивните дни.

В южната част непроходими са били и 22 важни национални пътища. Затворени са още 57 окръжни пътища и пристанищата. Спряно е било движението и на влакове.

Парадоксално, но паралелен път в България, само на 50 километра от затворената в Румъния

магистрала А2 Букурещ-Фетещ, беше отворен за движение, пише в. "Ромъния либера".

Заради блокираните пътища е била поискана помощта на армията. Министърът на отбраната е обявил, че може да осигури 9000 души и 2500 машини.

"Евениментул зилей" отбелязва, че фирми, близки до управляващата Социалдемократическа партия, са отговорни за провала на почистването на снега. Дружествата са прибрали близо 100 млн. евро, но пътищата са били блокирани през почивните дни, допълва изданието.

Докато някои фирми се хвалеха, че имат на разположение десетки машини за почистване, въпреки че пътищата бяха блокирани, други чистеха с трактори, защото нямат други машини за почистване, но въпреки това са спечелили договорите. При това положение на армията ѝ се наложи да се намеси, пише още вестникът.

Затворени са учебните заведения в 27 окръга, това число и в Букурещ, отбелязва "Зиарул финанчиар".

Споделяне

Още от Балкани