И Румен Гечев се включи в атаката срещу Нинова на тема “приватизация”

И Румен Гечев се включи в атаката срещу Нинова на тема “приватизация”

След като миналата седмица отявленият вътрешен противник на Корнелия Нинова – Красимир Янков я атакува за участието ѝ в приватизацията и я призова да напусне политиката, във вторник това стори и депутатът Румен Гечев. Той намекна, че председателката на партията се е ползвала с политическа протекция за приватизацията по време на правителството на СДС с премиер Иван Костов. По думите му пред бТВ този случай "е много неприятен и това вреди на имиджа на партията".

Темата за участието на Нинова в приватизацията на външнотърговското дружество "Техноимпекс" беше повдигната от ГЕРБ, които сега предлагат да се извърши преглед на приватизационните сделки от онзи период. В БСП също има гласове против участието на лидера в този процес.

Гечев, който е член на широкото ръководство на БСП, подчерта, че той лично няма да допусне "да се прехвърля тежестта за грабежа" на неговата партия.

Според Гечев "няма как да получиш такава апетитна хапка", каквито са акциите във външнотърговско дружество, без партийната подкрепа от управляващите тогава, защото "Техноимпекс" "не е баничарница".

Гечев, който беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, допуснало фалит на банките и хиперинфлация през 1996 г., подчерта, че нито той лично, нито Виденов са взели една акция от което и да било дружество, а за фалита на банките отговаряла БНБ, а не кабинетът. Така той отговори на съпартиеца си Кирил Добрев, който преди дни заяви, че участието на Нинова в приватизацията не е грях, защото "Виденов и Гечев са вдъхновители на този процес". Гечев подчерта, че законът е бил променен по времето на Иван Костов.

Споделяне

Още от България