И Русия напуска Договора за ракетите със среден и малък обсег

И Русия напуска Договора за ракетите със среден и малък обсег

Русия прекратява участието си в Договора за ракетите със среден и малък обсег. Това обяви руският президент Владимир Путин на работна среща с министрите на външните работи и на отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу, съобщи БНР.

Владимир Путин одобри предложението на Министерството на отбраната да започне работа по създаването на хиперзвукова ракета със среден обсег и наземно базиране.

„Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че преустановяват участието си в договора и ние го преустановяваме. Те обявиха, че се занимават с научно-изследователски и опитно-конструкторски работи и ние ще правим същото“, заяви руският лидер.

Той прикани министерствата на външните работи и на отбраната да не инициират занапред никакви преговори по Договора за ракетите със среден и малък обсег.

„Ще почакаме докато нашите партньори узреят да водят с нас равноправен и съдържателен диалог по тази важна тематика и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят“, добави президентът Путин.

В петък американският държавен секретар Майк Помпео обяви излизането на Съединените щати от двустранното споразумение.

То сключено през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра). Според Вашингтон Москва нарушава договора, по-конкретно с наземно базиране на крилатата ракета "Новатор" 9M729 (SSC-8 по класификацията на НАТО) - обвинения, които руската страна отрича.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят