И с паднал рейтинг на Борисов ГЕРБ е предпочитаната партия

И с паднал рейтинг на Борисов ГЕРБ е предпочитаната партия

Въпреки че рейтингът на премиера Бойко Борисов е паднал от 45% одобрение в началото на мандата си до 23% подкрепа през октомври, ако сега имаше парламентарни избори, ГЕРБ отново щеше да ги спечели. Това сочат резултатите от представително изследване на "Галъп интернешънъл", изнесени на пресконференция в неделя.

Отбелязано беше, че в момента правителството вместо реформи прави шоу и води "политика на печелене на време до президентските и местни избори догодина".

Социологът Андрей Райчев посочи като отличителна черти на сегашния кабинет насочването на общественото внимание от сериозните теми на данъчната политика, вземането на държавни заеми, в сферите на здравеопазването, образованието и социалната област към скандали.

"Разговорът за имотите на Цветанов и това, че Яне Янев е хомосексуален, е шоу. Не е важно, но предизвиква интерес. Никой не говори за това, че правителството е най-скъпото за държавата от Аспарух до днес", коментира Райчев.

Данните от изследването сочат, че ако парламентарните избори бяха сега, 35.2% от хората отново биха гласували за ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов получи на миналогодишния вот гласовете на 39.7 на сто от избирателите.

БСП се нарежда на второ място като политическа сила с 13.8% подкрепа. 6.8% би бил резултатът за ДПС, "Синята коалиция" печели 3%, а "Атака" - 2.9%.
Сравнително изследване е показало, че управлението на Бойко Борисов за първите 15 месеца е подобно на това на Иван Костов. Рейтингът на Борисов показва същия плавен спад, който е имало и при Костов, посочиха от “Галъп“.

Плюсове на правителството са международната подкрепа и борбата с организираната престъпност и корупция. Отрицателна е оценката за области като данъчната политика, образование, земеделие, здравеопазване. Като цяло 20 процента от анкетираните смятат, че правителството се справя по-добре. Други 37 на сто смятат, че няма разлика, а 32 на сто мислят, че сега ситуацията е по-зле.

Има наченки на съзнание за излизане от кризата на ниво масови възприятия, посочват от "Галъп Интернешънъл". Това се вижда от данните на отношението към нарастването на безработицата - в началото на годината 77 на сто от българите са мислили, че тя да нарасне, докато към началото на октомври такива очаквания имат 48 на сто от анкетираните.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?