И съпругата на Колев обвини Филчев за убийството

Съпругата на разстреляния прокурор Николай Колев директно обвинява главния прокурор Никола Филчев, бившия шеф на баретите Филко Славов и бившата барета Алексей Петров за смъртта на съпруга си. Магистратът бе разстрелян показно на 28 декември м. г. в София близо до дома му.

Нанка Колева, която е прокурор от Върховната касационна прокуратура, е пожелала да изложи пред Висшия съдебен съвет (ВСС) факти около смъртта на съпруга си. Магистратите обаче не пожелаха да я изслушат . "ВСС не е разследващ орган. По случая има дело и затова писмото ще бъде препратено на следствието", обясни след заседанието говорителят на ВСС Светлана Иванова.

Колева е разпратила писмо с подробна информация до ВСС, президента Георги Първанов, премиера Симеон Сакскобургготски, министъра на правосъдието и посолствата на САЩ, Англия, Франция и Германия.

"За мен версията за убийството на прокурора Колев е една - безспорно най-страшната и най-отричаната - кръга Н. Филчев, Ф. Славов и Ал. Петров - порочен кръг, в който се събират болестно състояние, държавна власт и бизнес", пише съпругата на убития прокурор.

Освен това тя настоява да бъде съставена комисия, която да се запознае с делата, водени срещу съпруга ѝ и да изслуша работещите по тях магистрати. Колева иска още разследването да бъде поето от Националното следствие и да възложи наблюдението на прокурори, независими от главния прокурор.

В писмото си Колева иска ВСС да предложи на президента освобождаването на главния прокурор Никола Филчев, като се позовава на чл. 29 от закона за съдебната власт, според който председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор могат да бъдат освобождавани преди изтичането на мандата им при подаване на оставка, при трайна фактическа невъзможност за изпълнение на правомощията, поради тежко заболяване и при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер.

Висшите магистрати вече поискаха оставката на Филчев със свое решение от декември м.г., което бе възприето от институциите като "морален акт" без последствия, а самият Филчев така и не намери за нужно да му отговори.

Днес главният прокурор дойде на заседанието на ВСС, но отказа да отговаря на журналистически въпроси. Попитан кога все пак ще даде обещаната пресконференция, той отговори: "Говорителя, говорителя...". Говорителят на съвета Светлана Иванова обясни, че по време на днешното заседание "не е имало диалог между Филчев и останалите магистрати". По думите ѝ той не е взел отношение по нито един от дискутираните въпроси, а е участвал в заседанието гласувайки.

ВСС реши днес да разгледа на отделно заседание справката на Върховната касационна прокуратура за 30 дела от обществено значение, които според прокуратурата се бавят от съдилищата, обясни говорителят на съвета Светлана Иванова. Според справка на ВКП, публикувана във в. "24 часа", нарушения за 70 млн. лв. висят ненаказани от съда.

Председателят на ВКС Иван Григоров е възразил срещу становището на прокуратурата, че съдът е виновен за бавенето на делата. Той посочил като пример банково дело, което е престояло 4 години в досъдебна фаза и е било решено във ВКС само за 4 месеца. Висшите магистрати са предложили на правосъдния министър Антон Станков да разпореди проверка на инспектората към министерството за движението на тези дела. Никой от висшите магистрати не е попитал Никола Филчев защо прокуратурата точно сега внася във ВСС тази справка и какво е наложило изготвянето и, обясни говорителят на съвета в отговор на журналистически въпрос.

ВСС ще изпрати писмо до Министерския съвет с предложение средствата, събирани от съдилищата по конфискувани сметки и глоби, които досега са отивали в републиканския бюджет, да се събират по сметка на ВСС. Предложението е направено от Бюджетната комисия на съвета.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?