И съпругата на Цветан Василев внася иск срещу България в Страсбург

Антоанета Василева се издирва от Интерпол с червена бюлетина заради пране на пари

И съпругата на Цветан Василев внася иск срещу България в Страсбург

Нов иск за погазване на свои основни права внася в Европейския съд по правата на човека в Страсбург банкерското семейство Василеви.

След като през 2014 г. това направи обвиненият за източването на собствената си банка (КТБ) Цветан Василев, сега същото ще стори и съпругата му Антоанета Василева, става ясно от нейно изявление на официалния блог на Василев от 7 май.

Причината е международното преследване срещу нея заради обвинение в пране на пари.

"Ние сме завели иск срещу България пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург през 2014 г. за погазването на човешките права на моя съпруг. Сега ще заведем и иск във връзка с бруталното погазване и на моите човешки права. Но това няма да реши по-големия проблем на държавата – използването на механизмите на правосъдната и данъчната система за икономическа и политическа вендета", посочва Антоанета Василева.

Преди година ексбанкерът обяви, че неговите дела срещу България пред съда в Страсбург всъщност са две, а ако ги спечели, ще създаде фонд в полза на гражданите.

Изданието dnevnik.bg в неделя съобщи, че г-жа Василева се издирва през Интерпол, което става ясно от страницата на организацията.

Българската прокуратура поиска от сръбските власти задържането на 57-годишната Антоанета Василева на 24 март 2017 г. заради повдигнатото обвинение. Още в средата на декември 2016 г. тя бе обявена за общодържавно издирване, но впоследствие се установи, че е напуснала в страната през ГКПП "Калотина" и се предполагаше, че се намира при съпруга си в Сърбия.

Впоследствие срещу Василева бе издадена и европейска заповед за арест, а тя бе обявена за международно издирване. В момента тя се търси с червена бюлетина на Интерпол, което значи, че ѝ е повдигнато обвинение.

Изявлението на Василева от 7 май е озаглавено "Груби нарушения на човешките права в България (и защо това засяга ЕС)".

В него Василева се жалва, че българската прокуратура я преследва със "сталинистки методи", а целта е да бъде уязвен съпругът ѝ Цветан Василев, след като през 2016 г. разкритикувал "мафиотския модел на управление на България".

Според Василева обвинението срещу нея за неправомерно закупуване на имот в чужбина е "скалъпено".

"Всъщност, моят казус се състои в едно абсурдно обвинение, с което блюстителите на реда ще отбележат принос в историята на световната правна мисъл. "Вменено" ми е пране на пари, тъй като съм купила къща в Швейцария през 2012 г. "с парични средства, придобити от Цветан Василев чрез тежко умишлено престъпление." Кога доказаха престъплението и как аз през 2012 г. съм знаела за това предикатно престъпление, остава загадка! За покупката на къщата съм използвала кредит от банка в Швейцария и средства от моя съпруг, прехвърлени от негова сметка по моя сметка по банков път. Моят съпруг е декларирал тези средства и е платил данъци върху тях, което е отчетено от данъчна проверка за десетгодишен период до 2012 г. включително. Нещо повече, аз съм декларирала къщата в данъчната си декларация за 2012 г. Налага се впечатлението, че ня#КОЙ е хвърлил око на тази къща със същото настървение, с което се прицели във Виваком, НУРТС, Дунарит, Авионамс, Петрол, Техномаркет и много други апетитни активи", жалва се Василева.

Споделяне
Още по темата
Още от България