И Сърбия се готви да спре "Южен поток"

Зорана Михайлович

Сърбия ще трябва да отложи началото на изграждането на "Южен поток", заяви сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович, цитирана от електронното издание на белградския вестник "Блиц".

Изявлението ѝ идва след вчерашото съобщение на българския премиер Пламен Орешарски, че проектът "Южен поток" ще продължи само след като бъдат отстранени всички забележки на Брюксел и уточнен начинът на неговото изпълнение по-нататък.

"България е възел и затова, докато не приключат разговорите на България с Брюксел и на ЕС с Русия, и ние спираме. Или докато Русия не промени трасето. Но разбира се, резултатът и от едниния, и от другия сценарий означава отлагане на работите и в нашата страна", каза Зорана Михайлович.

"Бъдещето на проекта зависи преди всичко от договора на Европейската комисия с членките на ЕС и Русия. "Южен поток" е важен за нас и като проект за развитие, и като енергиен проект, но е ясно, че Сърбия е само една от държавите, през които газопроводът трябва да премине. При това ние сме единствената държава в този проект, освен Русия, която не е член на ЕС", обяснява министърът на минната промишленост и енергетиката Александър Антич.

Остава да се види дали ще бъде взето официално решение за прекъсване на работата по "Южен поток" в Сърбия, ще продължим да следим ситуацията, каза Антич.

По-късно премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви във връзка с проекта "Южен поток", че в Сърбия "засега всичко върви, както е планирано" и че само сръбското правителство може да вземе друго решение, предаде Танюг.

"Такова решение взима правителството, а то не е заседавало. За нас нещата текат така, както са планирани, ако има каквито и да са промени правителството ще вземе решение и ще бъдете информирани за това", каза Вучич на пресконференция. Той добави, че би искал да има повече търпение при взимането на решения като това за "Южен поток".

В компанията "Сърбиягаз", която е натоварена с реализирането на проекта в Сърбия са в ход преговори за заем от "Газпром". За края на юни е планирано подписването на договора с изпълнителите. Действията по този проект няма да спрат, освен ако правителството не вземе друго решение, заявиха за "Блиц" от "Сърбияагаз".

Агенция Танюг цитира неназовани представители на сръбското министерство на енергетиката, според които следствията от изпълнението на "Южен поток" ще повлияят на процеса на включване на Сърбия в ЕС.

"Не сме оценили все още възможните последствия от забавянето на проекта. Според оценките Европа ще увеличи потреблението на газ с 30% през следващите години и по тази причина сме убедени, че ЕС и Русия в крайна сметка ще стигнат до някаква договореност", коментирали те.

Освен това изтъкнали, че независимо от съдбата на "Южен поток" Сърбия вече работи върху алтернативни газопроводи и газови връзки с България, Румъния, Македония и Хърватия.

През 2008 г. Сърбия подписа споразумение за сътрудничество в газовия и петролния сектор с "Газпром", което обвързва почти всички доставки на газ за страната с руската фирма. Годишно Сърбия употребява 2.5 милиарда кубически метра газ, внасяни по газопровод, който минава през Украйна и Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа