И сделката за бронираните машини може да мине по модела "правителство-правителство"

Проектът за 1.5 млрд. лева зацикли и се обсъжда рестартирането му

Машина "Патрия"

Проектът за купуването на бронирани машини за около 1.5 млрд. лева сериозно е зациклил и става все по-вероятно той да бъде растартиран и реализиран по друг модел, съобщиха източници на Меdiapool, които следят отблизо подготовката му. 

"Като че ли най-добре ще бъде всичко да започне отново, защото подходът е сбъркан. Ние решихме да търсим някаква несъществуваща супер идеална машина и това се оказа много трудно, тромаво, сложно и май неосъществимо", каза източниk на Mediapool.

Реализирането на проекта вероятно ще остане за следващото правителство, но мненията в министерството са той да бъде реализиран с междуправителствени преговори за определена машина. Според експерти в МО така ще бъде по-лесна и бъдещата поддръжка на компанията. 

Военният министър Красимир Каракачанов обаче е твърдо решен да завърши другата голяма сделка за закупуването на два нови патрулни кораба. 

Проектът за новите бронирани машини се смята за най-приоритетният, но вече години не може да се стигне до сделка. 

Към момента той е на етап да се избира между две оферти - на Patria (Финландия) и на мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG. Дотук се стигна, след като България поиска четири оферти, но другите две - на ARTEC GmbH (Германия) и NEXTER Group (Франция), се оказа, че не отговарят на условията. Според информация от МО Франция е предлагала преговори правителство – правителство и затова френската фирма е отпаднала.

Със сериозно закъснение интерес към участие в проекта обяви американската компания The Armored Group (TAG), но военното министерство отказа да я допусне, тъй като процедурата вече е в напреднала фаза и евентуалните промени биха изисквали санкция на парламента. 

Ако проектът бъде променен, ще може да бъдат обсъждани и други фирми. 

Това се случи при проекта за нови изтребители, който бе променен от депутатите, тъй като цената на новите изтребители F-16 Block 70 бе по-висока и трябваше да се плати накуп.

МО иска да закупи 150 машини – 90 бойни и 60 спомагателни, за 1.46 млрд. лева с ДДС, като проектът закъсня сериозно заради дългите разправии около техническите изисквания.

За разлика от проекта за бронираните машини сделката за два нови патрулни кораба на стойност около 1 млрд. лева е на финалната права и правителството иска я подпише до края на този месец или най-късно следващия. 

Поръчката ще бъде изпълнена от германската компания "Люрсен" (LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG), а подизпълнител се очаква да бъде варненската корабостроителница "МТГ Делфин". 

Споделяне

Още по темата

Още от България