И Сдружението на общините подхвана копирните машини за изборите

Кметове масово лъжат, че общините им са проблемни, за да се отърват от принтерите

И Сдружението на общините подхвана копирните машини за изборите

Копирните машини на предстоящите избори продължават да създават проблеми и чувство за несигурност както в Централната избирателна комисия (ЦИК), така и сред кметовете на общините, показва проверка на Mediapool.

След публичните предупреждения на премиера Марин Райков към електроразпределителните дружества да осигурят качествен ток за изборите, за да не гърмят ксероксите, с проблема се занима и Изборния борд, който изиска от МВР да осигури дизелови агрегати, които да бъдат резервен вариант за местата, на които възникнат проблеми с тока. Мерките за осигуряването на безпроблемната работа на копирните машини, които създадоха повече проблеми, отколкото ще решат, обаче не свършват дотук.

Оказва се, че в превантивната дейност и подсигуряването на машините се е включило и Националното сдружение на общините (НСОРБ). До края на тази седмица организацията ще трябва да представи на Централната избирателна комисия карта на рисковите общини в България. Целта е да се покажат населените места, в които наистина комисиите може да не се справят с техниката или напрежението на тока да е толкова слабо, че да не стигне за копирането.

"Има места в страната, в които завали ли дъжд и падне ли гръм, всички села остават без ток. А без ток няма как да се копира каквото и да е било", обясниха от НСОРБ, които са насочили интереса си към "планински и по-отдалечени краища на България".

Идеята е след оценката на риска резервната техника да бъде така разположена по страната, че да може да се осигури "наистина придвижване за два часа на агрегатите", защото невинаги, ако те бъдат разпределени на РИК-овете, ще могат да стигат до рисковите места.

В ЦИК дори съществува идеята изборният ден да бъде удължаван с два часа, ако някъде възникне подобен проблем.

С оценката на риска към момента се занимават кметовете и секретарите на общините, които трябва да проверят и да "докладват" на НСОРБ за проблемите села. От организацията обаче се принудили да работят тясно с ЕРП-ата, защото от страх от копирните машини повечето кметове заявявали, че населеното им място е рисково. "Казват това, защото смятат, че така ще успеят да се отърват от техниката", поясниха от НСОРБ.

"Не може град от 15 000 души да се окаже толкова проблемен. Управниците им смятат, че така ще успеем да ги спасим, но ние нямаме такива правомощия, просто помагаме на ЦИК. И за да бъдем обективни, трябва да засечем информацията, за да не ни лъжат".

Освен с ЕРП-ата, секретарите на общините трябва да разговарят и със секционните избирателни комисии. Техни представители пък трябва да обяснят дали са достатъчно технически подготвени да се справят с машините.

Споделяне

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?