И СДС поиска свикване на КСНС заради енергийната зависимост от Русия

СДС поиска президентът Георги Първанов спешно да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) във връзка с енергийната сигурност на България в контекста на членството на страната в ЕС и НАТО и отношенията с Русия.

Това трябваше да стане преди сключването на договора с "Газпром", но по-добре съветът да се събере късно, отколкото никога, заяви във вторник лидерът на СДС Петър Стоянов след заседанието на НИС.

Миналия месец ДСБ настояха за свикване на КСНС във връзка с изграждането на АЕЦ “Белене” от фирма, контролирана от “Газпром”, но министърът на енергетиката Румен Овчаров каза, че няма нужда.

В КСНС участват председателят на Народното събрание, премиерът, министрите на вътрешните работи, на външните работи, на отбраната и на финансите, както и по един представител от всяка парламентарна група.

Според Петър Стоянов подписаният предварителен меморандум с “Газпром” и очакването да бъде парафиран окончателен контракт с компанията за внос на суровината до 2030 г. на по-високите цени на газа ще изключат България от изработването бъдещата обща енергийна политика на ЕС.

“Поради факта, че никой не е виждал договора с “Газпром”, българските граждани започват да придобиват впечатлението, че той се сключва на базата на лични договорки. Остава неприятното впечатление за наличие на лобистки интереси, сякаш някой е обещал нещо някога и сега изпълнява своето обещание зад гърба на българите и още по-лошо – за тяхна сметка”, заяви Стоянов.

Той допълни, че за този договор знаят само няколко души от кабинета.

“Абсурдно е държавата да не знае какъв договор се сключва, да не знаят за него министри от кабинета, да не знаят за него и лидерите на парламентарни групи. В същото време той се сключва от наше име”, добави председателят на СДС.

Разходи като на война

В последните три месеца преди влизането на България в ЕС, управляващата коалиция сключи два договора, които като обща стойност и влияние върху икономиката ни могат да бъдат сравнени с участие във военен конфликт, заяви членът на експертната група по национална сигурност към СДС и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, визирайки договорите за строежа на АЕЦ “Белене” и този с “Газпром”.

Първият е за изграждане на втора атомна централа у нас от руска фирма, контролирана от “Газпром”, а вторият е за сключване на ново споразумение до 2030 г. за доставки и транзит на природен газ.

Това ще ограничи възможностите България да води самостоятелна политика, изтъкна Илиян Василев.

“Вече бяхме свидетели какво стана с доставките на руски природен газ към Украйна след Оранжевата революция, видяхме какво стана и с Беларус в последните дни”, добави Василев. По думите му сделката с “Газпром” може да има фатален изход в някои сфери от българската икономика в условията на членство в ЕС.

“В първите години на членство всяка икономика на присъединила се към ЕС страна е с намалена имунна защита. В този период бизнесът е поставен под стрес, защото трябва да прави допълнителни разходи по своето приспособяване. Българското правителство вместо да предпази българския бизнес, то го натовари допълнително с по-високи цени”, заяви още Василев.

Той отбеляза, че с договора правителството по никакъв начин не е застъпило българските интереси на руския пазар, а се е погрижило за руските на българския. Василев даде за пример практика на големите енергийни компании като “Газ дьо Франс” и “Е.ОН”, които, сключвайки договор за доставка на руски газ, се споразумяват и за встъпване на руския пазар.

“Така те успяват да балансират дефицита по сметките си от вноса на суровини - чрез реализиране на сходни проекти в Русия”, допълни той.

Според Илиян Василев договора с “Газпром” e трябвало да бъде използван като инструмент за допускането на България като партньор при разработката на руски газови или нефтени находища.

“В Русия има много по-малки газови находища, които не могат да бъдат разработвани на този етап от “Газпром” или “Сибнефт”. Правителството можеше да поиска да компенсира дефицита по вноса на суровина чрез печалба от нейното производство”, каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България