И Сенатът одобри санкциите срещу "Северен поток-2" и "Турски поток"

И Сенатът одобри санкциите срещу "Северен поток-2" и "Турски поток"
Конгресът на САЩ нанесе снощи безпрецедентно унизително поражение на президента Доналд Тръмп, като преодоля с голямо мнозинство ветото му върху бюджета за отбрана за 2021 финансова година, започнала на 1 октомври м.г, съобщиха световните агенции.
 
Сенатът, контролиран от републиканците, прие с над две трети от гласовете (81 срещу 13 гласа) бюджета в размер на 740 милиарда долара въпреки "възраженията на президента".
 
След като Камарата на представителите, контролирана от демократите, стори същото в понеделник, текстът вече е окончателно приет.
 
Заседанието в Сената се състоя необичайно в деня на Нова година и два дни преди новият състав на Конгреса да положи клетва в неделя. 
 
Одобреният бюджет за отбрана предвижда разширяване на санкциите за компании, свързани с изграждането на газопроводите "Северен поток-2" и "Турски поток". 
 
Все още не е ясно какви ще бъдат конкретните санкции.
 
Предвиждат се рестрикции спрямо Турция заради закупуването на руските зенитноракетни комплекси "С-400" и отпускането на Украйна на 250 млн. долара военна помощ.
 
През четиригодишния мандат на републиканеца Тръмп, който изтича на 20 януари, Конгресът не е успявал на осем пъти да отхвърли негово вето. 
 
Този път - и за първи път - това стана с гласовете както на сенатори демократи, така и на републиканци, предадоха АП и Ройтерс.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?