И Сенатът в Полша одобри скандалните съдебни промени

Хиляди протестиращи призоваха президента да не ги подписва

Протестите в Полша продължават, сн. ЕПА/БГНЕС
Горната камара на полския парламент – Сенатът, одобри през изминалата нощ спорната реформа на Върховния съд, въпреки предупрежденията на ЕС, призивите на Вашингтон и масовите улични протести, съобщи Франс прес.
 
Законопроектът, засилващ политическия контрол над Върховния съд, беше подкрепен от 55-има сенатори срещу 23 гласа против. Двама сенатори се въздържаха.
 
Сенатът е доминиран от управляващата консервативна партия "Право и справедливост“, а в сряда текстът беше приет и от долната камара на парламента.
 
По време на дебатите вчера, които продължиха 15 часа, из цялата страна имаше протести с десетки хиляди демонстранти.
 
След вота протестиращите пред парламента започнаха да скандират: ”Позор“, ”Предатели“ и ”Демокрация!“. Около 200 души се бяха събрали и пред лятната вила на президента Анджей Дуда в Юрата на Балтийско море, за да го призоват да не подписва закона. Те скандираха: ”Свободна европейска Полша“ и "Искаме вето“.
 
За да влезе в сила, текстът трябва да бъде подписан от Дуда.
 
Той прие да се срещне с председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф в понеделник, 24 юли. В писмо до президента съдия Герсдорф призова за обективна и спокойна дискусия относно планираната реорганизация на съдебната система на страната. 
 
Държавният глава разполага с 21 дена, за да сложи подписа си, да наложи вето на закона или, ако има съмнения, да го прати в Конституционния съд.
 
Ако влезе в сила, законът ще позволи на парламента да назначава съдиите във Върховния съд.
 
Миналата седмица двете камари на полския парламент одобриха още два спорни законопроекта, които според опозицията ще засилят контрола на управляващите консерватори върху съдебната система и ще отслабят разделението на властите. 
 
Първият нормативен акт предвижда членовете на Националния съвет на магистратурата (Висшия съдебен съвет) вече да бъдат избирани от парламента. Вторият проект предвижда председателите на общите съдилища да бъдат назначавани от министъра на правосъдието.
 
Новите закони предизвикаха критики от страна на ЕС и улични протести в Полша. Европейската комисия прикани полското правителство да спре новите закони и да поднови започналия диалог по тях, като наред с това заплаши с безпрецедентни санкции, в това число отнемане на правото на глас, ако Варшава не сложи край на "очевидните рискове" за правовата държава.
 
"Право и справедливост", която е на власт от края на 2015 г. казва, че всички промени, които прави, са необходими, за да се подобри работата на съдебната система и да се води борба срещу корупцията. 
 
Опозицията обаче обвинява управляващите в опит да поставят съдебната система под свой пълен контрол и заявява, че реформите им са посегателство срещу принципа за разделение на властите. 
 
 
 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят