И шефът на ГДБОП е сменен

Любомир Янев не е уволнен, а получава друга длъжност в системата на МВР

Любомир Янев, Снимка: БГНЕС

Рокадите по върховете на МВР продължават. В понеделник е с поста си се е разделил досегашният началник на антимафиотите Любомир Янев, научи Mediapool. Новината бе потвърдена официално от МВР. На негово място е назначен Калин Стоянов, който вече бил представен на състава. Янев е преназначен на друга длъжност.

Той пое ГДБОП след прокурорска акция през лятото на миналата година. Тогава бяха арестувани бившият шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и някогашният началник-сектор в същото звено Кирил Ванков по подозрение в корупция. След задържането им директорът Ивайло Спиридонов бе пенсиониран.

Рокади

Това е поредната кадрова рокада в МВР след идването на служебния кабинет. Сред първите сменени бе главният секретар Ивайло Иванов. Преди дни бе обявено, че е започнало дисциплинарно производство срещу бившия началник на дирекция "Вътрешна сигурност" Стефчо Банков. Той влезе в сблъсък с вътрешния министър Бойко Рашков покрай скандала с подслушването на политици. Банков твърди, че "Вътрешна сигурност" не е използвала такива СРС-та. Той се оплака, че бил свален от поста си и министърът му е оказвал натиск. В отговор бе образувана дисциплинарка за уронване престижа на МВР.

ГДБОП е едно от звената, за което се твърди, че е участвало в следенето на опозиционни политици. Според неофициална информация това се е случвало през антитерористичния отдел. 

Янев не е уволнен, а преназначен, обясни самият той пред Нова телевизия.

"Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти лично към министъра на вътрешните работи. Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха", разказа той.

Новият шеф на дирекцията е служител в МВР от 2003 г. Работил е в полицията в Бургас, а от 2014 г. е началник на отдел "Специални операции" в ГДБОП. Това е звеното, което отговаря за работата на агентите под прикритие.

Смени и в ДАНС

За поредната смяна в ДАНС, съобщи бТВ. Освободен е зам.-шефът на агенцията Недялко Недялков. Само преди няколко дни по искане на правителството с поста си се раздели и шефът на контраразузнаването Димитър Георгиев. Преди това той обяви, че вътрешният министър е с отнет допуск до информация. Рашков отвърна, че това се е случило през 2019 г. без той да разбере, а тогава е бил препоредавател и достъп не му е бил нужен. По закон министрите получават достъп до държавни тайни при заемане на длъжността.

Недялков е човекът, отнел достъпа на Рашков, каза самият той. Той заяви, че си обяснява смяната с "борбата с олигарсите и шпионската мрежа". Това е тезата и на бившите управляващи от ГЕРБ, които твърдят, че смените в службите за сигурност са провокирани от делото за шпионаж в полза на Русия.

"Предишният шеф на ДАНС сподели, че още при предишния служебен кабинет е имало натиск да бъда уволнен", заяви Недялков пред бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?