И шефове на столичната общинска фирма “Галатея 2002” отиват на прокурор

Столичната община ще сезира прокуратурата за продажбите на шест обекта в страната, стопанисвани от общинската фирма "Галатея  2002" ЕАД. Това съобщи на пресконференция във вторник кметът Бойко Борисов.

Ръководството на "Галатея  2002" в лицето на бившия изпълнителен директор на директора Антоний Лолов, който в момента е директор на общинско предприятие "Туристическо обслужване", е продало шест "апетитни имота", като  за всеки от тях е имало само по един купувач, съобщи Румен Калчев, главен инспектор в Столичния инспекторат.

Продадените обекти са почивни бази в  Поморие и Тетевен, ученически лагер в курорта Говедарци, община Самоков, дворно място в село Рибарица, пасище в Илиянци - на територията на Столичната община, и терен в землището на столичния квартал Горубляне.

Проверката в "Галатея 2002" е констатирала и други нарушения - не са били организирани открити конкурси, липсват тримесечни отчети и обяви в "Държавен вестник".

Въпреки опитите на Mediapool да намери за коментар бившия директор на фирмата Лолов, той не бе открит нито на служебния, нито на мобилния си телефон.

Данните за продажбите са част от проверка на Столичния инспекторат за дейността на фирмата през периода 2003-2006 година. Инспекторите вече са проверили имотите на “Галатея 2002” по Черноморието, но все още продължават инспекциите на останалите обекти на фирмата в страната.

Това е поредната общинска фирма, която показва престъпна безотговорност към имуществото, коментира Борисов. На базата на документите достатъчно ясно се вижда, че има престъпна небрежност, целяща свалянето на цената на имотите и продажбата им на ниски цени, каза кметът.

Борисов съобщи, че ще се провери дали има връзка между ръководството на "Галатея 2002" и купувачите на продадените обекти.

Той допълни, че "Галатея" е продала шестте имота средно по 10 лева на квадратен метър, което е несъизмеримо с цените на недвижимата собственост сега и към датата на тяхната продажба.

Почивната база в Поморие е масивна сграда на четири етажа със застроена площ от 270 кв. м. Базата е продадена на 15 януари 2003 г. за 112 000 лева на единствения явил се купувач ЕТ "Снежана Камбурова", става ясно от проверката на инспектората.

Почивната база в местността "Манастирски дол" в Тетевен се състои от застроени масивни сгради и поземлен имот от 2 267 кв. м. Единственият купувач Симеон Симеонов е платил за всичко 68 000 лева.

Ученическият лагер в Говедарци е от близо 22 декара площ и включва сгради, бунгала, спортни и складови помещения. Лагерът е продаден на фирма "Крипко БГ" ООД от Драгоман за 160 400 лева.

На територията на Столична община в квартал Илиянци е продадено пасище от 58,5 декара на единствения явил се купувач фирма "Стилмет" за 532 000 лева.

В землището на Горубляне в местността "Къро" е продаден терен от 44 декара на фирма "Крипто БГ" ООД за 779 000 лева, са констатирали инспекторите.

Направихме проверка на "Галатея 2002", защото тя е в списъка на фирмите за приватизация, но в състоянието, което се намира сега, ще бъде продадена за стотинки, обясни Борисов.

Искаме да оздравим фирмата, да разделим терените и да има публичен конкурс и наддаване на търг, за да се явят повече купувачи за "Галатея", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България