И шофьорите в Пловдив протестират

И шофьорите в Пловдив протестират

Окуражени от позитивната развръзка за колегите им в София, шофьорите от градския транспорт в Пловдив обявиха във вторник безсрочно гражданско неподчинение.

Те настояват да получат незабавно дължимите осем заплати и по-добри условия на работа. За първи път протестиращите настояват и за увеличение на трудовите възнаграждения.

Основната работна заплата в пловдивската фирма “Градски транспорт” е между 250 и 300 лева. Шофьорите настояват тя да стане 500 лева.

Друго настояване е да се ускори приватизацията на общинската фирма.

Шофьорите заплашиха, че няма да излязат на работа и в неделя, когато ще се проведат изборите за български депутати в Европейския парламент.

Два часа след началото на гражданското неподчинение, протестиращите бяха приети от  областния управител Тодор Петков и заместник-кмета Атанас Славов. “Не може бюджетът на община Пловдив да осигурява само вашите заплати. Това, което е предвидено като субсидии и компенсации, ви се привежда редовно”, каза Славов.

Шофьорите обаче не са съгласни и заявиха, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, неподчинението ще прерасне в стачка.

Междувременно от синдикатите съобщиха, че областният управител е отказал да ги допусне на започналите спешни разговори с купувача на “Градски транспорт” – “Транс сити”.

До обед по линиите в Пловдив се движат само три автобуса на общинския  превозвач, а пловдивчани отново бяха принудени да ползват само колите на частните превозвачи, които обслужват 2/3 от обществения транспорт.

Преди повече от две седмици водачите отново отказаха да обслужват линиите, но се върнаха на работа, след като общината преведе авансово на фирмата над 300 000 лв. Така шофьорите получиха един аванс и две заплати, както и гаранции, че останалите възнаграждения ще бъдат погасени от новия собственик на общинското дружество като срокът за финализиране на приватизационната сделка е 25 май.

Работещите в градския транспорт обаче изразиха съмнение, че приватизацията няма да се състои и се изчаква да минат изборите за евродепутати, за да бъде обявено това.

Споделяне

Още от България