И Шумен с ″патриотична инициатива″: ще сменят турските имена на местности

И Шумен с ″патриотична инициатива″: ще сменят турските имена на местности

След като всички партии в Стара Загора с изключение на ДПС се включиха в странната инициатива на патриотите да бъдат преименувани местностите с турско-арабски имена, такъв ход се готви и в Шумен.

На 28 юни се очаква общинският съвет в града да обсъди искането на съветника от "Атака" Добрин Чайлев да се създаде временна комисия, която да проучи турско-арабските имена на местностите в общината и да предложи нови наименования, съобщиха издания в града.

Чайлев съобщава, цитиран от ″Дневник″, че вече е внесъл докладна записка за създаване на временна комисия за преименуването и има входящ номер от 4 юни. Следващото заседание на общинския съвет е на 28 юни и по думите на Чайлев искането му по закон трябва да бъде включено в дневния ред.

Общинският съветник от "Атака" каза, че инициативата е лично негова и само той се е подписал под искането. След това обаче е провел разговори със свои колеги и е получил уверение за подкрепа от общинските съветници от "Патриоти за Шумен" и Националния фронт за спасение на България.

Чайлев говорил и с представител на ГЕРБ, които имат 14 от общо 41 съветници и са най-голямата група, но засега от ГЕРБ са му казали, че трябва да обсъдят въпроса и нямат решение за подкрепа. ДПС разполагат с петима общински съветници.

"Отсега искам да успокоя, че няма да се сменят имената на Томбул джамия (на снимката) или на Куршум чешма, става дума за местности, не за исторически обекти", заяви Добрин Чайлев. Засега той няма данни колко местности ще бъдат засегнати от евентуална промяна.

Решението на общинският съвет в Стара Загора да смени думи като "бунар", "баир", "кория" с "кладенец", "рид" и "горичка" предизвика остра реакция и неодобрение. От мюсюлманското вероизповедание определиха случващото се като "нов "възродителен процес"

Споделяне

Още от България