И Швейцария конфискува имущество на бежанци за покриване на разходите им

И Швейцария конфискува имущество на бежанци за покриване на разходите им

Пристигащите в Швейцария бежанци трябва да предадат на властите всякаква собственост на стойност над 1000 швейцарски франка, за да помогнат за финансиране на издръжката си, предаде Ройтерс, като се позова на радиотелевизионната компания Ес Ер Еф.

Ес Ер Еф показа разписка, която сирийски бежанец заяви, че получил от властите, когато трябвало да предаде повече от половината пари в брой, останали на семейството му, след като платили на трафиканти да им помогнат да стигнат до Швейцария.

Тя показа и уведомителен лист за бежанци, на който пише: "Ако имате имущество на стойност над 1000 швейцарски франка, когато пристигнете в приемателен център, сте длъжни да предадете тези финансови активи срещу разписка."

Представител на организацията за подпомагане на бежанци "Швайцерише флюхтлингсхилфе" определи това като "недостойно" и каза, че разпоредбите трябва да се променят.


Швейцарските миграционни власти оправдаха мярката, като посочиха, че законът призовава кандидатите за убежище и бежанците да допринасят, когато е възможно, за покриване на разходите за обработването на техните заявления и осигуряваната им социална подкрепа.

"Ако някой си тръгне доброволно до седем месеца, той може да си получи обратно парите. В противен случай парите покриват направените за съответния човек разходи", каза говорителка на Държавния секретариат за миграция, цитирана от БТА.

Дания също беше подложена на критики за това, че взема подобни мерки към бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа