И Швеция ще поиска разселване на мигрантите, пристигнали в кралството

И Швеция ще поиска разселване на мигрантите, пристигнали в кралството

Швеция ще се обърне към ЕС с молба за преразпределение на мигрантите, пристигнали в кралството в последно време, заяви днес премиерът Стефан Льовен след преговори с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, предадоха информационните агенции в сряда.

"Сегашната ситуация е нестабилна. Швеция не е в състояние да приема бежанци, както обикновено правим. Затова утре правителството ще вземе решение за искане до Европейската комисия за преразпределение на отговорността", отбеляза шведският премиер.

Туск заяви, че е готов да подкрепи молбата на Швеция. "Решението не е мое, а на ЕК, но съм готов да подкрепя шведската инициатива", подчерта той.

Според публикуваната на 22 октомври прогноза на управлението по миграция на Швеция, през 2015-2016 г. страната с население 9,8 милиона души може да приеме до 360 000 души. Това е най-високият показател на глава от населението сред страните в ЕС.

Очакваните 190 хиляди бежанци за тази година, съотнесени към населението ѝ, биха се равнявали на пристигането на 1,6 милиона души в Германия, посочва Франс прес.

Премиерът Льовен не е уточнил броят на бежанците, които ще поиска да бъдат разселени. "Време е и други страни да поемат своята част от отговорността", заявил е той в електронно писмо, с копие на което са се сдобили журналисти на АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа