mediapool.bg Ти си това, което четеш

И Сидеров отдаде "заслуженото" на държавника Тодор Живков

12:56 | 16 ноември 2010 | 228 коментара

Тодор Живков имаше качества на държавник и това, който го отрича, просто си криви душата, заяви във вторник лидерът на "Атака" Волен Сидеров и по този начин се присъедини към мнението на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.

"Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство", каза преди десетина дни Бойко Борисов. Според него фактът, че 20 години след падането от власт на бившия комунистически лиденр "никой не го е забравил", показвал, "че доста неща са били направени" и "20 години ние само приватизираме това, което е било построено тогава".

Във вторник лидерът на "Атака", която безкомпромисно подкрепя всяко действие на управляващите, направи уговорката, че, разбира се, режимът на Живков е бил тоталитарен, част от съветската система и от геополитическите дадености, "но като държавник, като поведение Живков правеше доста неща в полза на България".

"Това трябва да си го казваме, трябва да го отчетем спокойно и то точно хора, които "Имаше огромни мощности, които работиха, ние изнасяхме продукция в западния свят, всичко това се разсипа. Най-после трябва да се направи прочит на този период, на целия ни период след Втората световна война спокоен и разумен, и прагматичен прочит, да се отсее зърно от плявата, защото все още се робува на стереотипи", продължи лидерът на "Атака".

Като пример за "много неща, които бяха разрушени, които бяха не лошо направени", той посочи здравеопазването и моделът на образованието.

В отговор на въпрос Сидеров заяви, че е мислил така ипрез 1990-1991 година, по  времето когато бе главен редактор на вестник "Демокрация”.

"Глупаво да разрушиш постигнатото, независимо при каква система е било", каза той и добави: "Свободата да, свободата си я извоювахме, свободата беше на лице и е налице, но в икономически план и социален план нещата тръгнаха грешно и сега трябва да компенсираме с огромни усилия и лишения точно това ограбване".

Волен Сидеров подкрепи действията на правителството и по руските енергийни проекти в България. Той нарече газопровода "Южен поток" "един европейски проект", от който България може да има само полза.

"Колкото до АЕЦ "Белене” там също трябва да се каже ясно най-после каква е изгодата за България и че има такава изгода, защото в настоящия момент в съседна Турция строят ядрена централа точно руснаци. Готвят се да построят още три до 2020 година, а Турция прави планове да направи четири такива електроцентрали и да не стане така в един момент Турция да ни продават ток на каквито си цени иска и ние да говорим, че сме пропуснали пак момента да бъдем енергиен център на Балканите", обясни позицията си лидерът на "Атака" и обобщи: "Без съмнение енергийните проекти са полезни за България".

Останалите партии в парламента освен ГЕРБ и "Атака" Сидеров определи като "едно котило сини, червени, турската партия".

"Тоест, ако видим хората, които са управлявали до сега, които са били във върхушката на властта те са все от едно котило – агентура на ДС, червена номенклатура, създадени апаратчици от тази червена номенклатура. И когато това нещо беше пробито и нарушено от Борисов, както и мен е човек създал се, аз затова му давам подкрепата си и затова му давам и уважението си, защото той се е борил. Той знае какво е лишения, обрати в живота ти, да постигнеш нещо, цената на успеха", каза Сидеров.
Още по темата
Още от България