И синдикатите са против проектозакона за детето

Проектозаконът за детето беше разкритикуван и от синдикатите, които обявиха в понеделник, че той ще “задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца“. Срещу проектозакона на социалното министерство вече се обявиха родители, църквата и сини депутати.

От синдикат “Образование" към КТ “Подкрепа" са против чл. 23, ал. 3 в проектозакона,според който “всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности”. Нарушенията се наказват с глоби от 2000 до 4000 лв., а за повторно нарушение - от 4000 до 5000 лв. Срещу същия текст преди дни се обяви Светият синод на Българската православна църква.

“Третирането на синдикатите и църквата като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа. Вероятно законотворците не са анализирали, че синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизнено важни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед", се посочва в позиция на синдикалистите.

“Вероятно законотворците се надяват българските родители - без да въвличат своите деца в религиозни и синдикални дейности, да успеят да изградят силни личности с позитивна вяра и граждански отговорности, но никъде в света родителите не са се справяли сами", допълват от “Подкрепа“.

От синдиката коментират, че в този законопроект не е отбелязано, че за възпитанието на детето и ученика е необходима “държавна цензура" в културния и обществен живот. “Защото “лошите примери", видени в порнографски канали, в изпълнения на фолк “звезди“, в поведение на “невъзпитани" политици и неосъдени престъпници възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище. Никъде в законопроекта няма текст, който въвежда цензура към лошите примери на обществото, за да запази крехкия детски мироглед“, посочват от “Подкрепа“.

“Досега българското общество далече не помагаше за възпитанието на децата с визуализиране на чутото в училище и децата виждаха как не се спазват правила и закони и как изключението е правило. Сега с текстовете в проектозакона за детето със забрани към синдикати и църква се гарантира изграждането на деца без християнска вяра и без гражданска позиция", пишат още в позицията си синдикалистите.

Според тях в проектозакона задълженията на родителите се свеждат предимно да отглеждат физически децата си, “да изпълняват" техните желания и нито дума за това да ориентират децата си религиозно, да ги възпитават в дух на толерантност, да бъдат партньори на учителите при тяхното духовно изграждане.

Синдикат “Образование" към КТ “Подкрепа" ще предложи на социалното министерство да оттегли този законопроект и преосмисли концепцията на закона в интерес на българските деца.

Споделяне

Още по темата

Още от България