И след "бялата книга" остават много неясноти около Брекзит

И след "бялата книга" остават много неясноти около Брекзит

"Окуражителни илюзии". Така авторитетният британски вестник "Гардиън" е озаглавил публикацията си, посветена на обявения от правителството план за напускане на Европейския съюз. Дългоочакваната "бяла книга" за Брекзит казва всичко и нищо за най-важното външнополитическо решение на Великобритания от десетилетия, посочва изданието.

По-голямата част от дългия 77 страници документ е разширена версия на речта на Тереза Мей от миналия месец. Планът лансира идеята, че Обединеното кралство може бързо да постигне търговско споразумение, което да му даде всички ползи от членството в Европейския съюз, но на ниска цена. "Бялата книга" е пълна с банални фрази и празна риторика, смята вестникът.

Според изданието от документа става ясно, че правителството се ангажира с обезпокоителна политика, в рамките на която министрите могат да преследват интересите си без компромиси. "Бялата книга" не предлага форми за контрол или механизми, с които да се търси отговорност от кабинета, допълва "Гардиън". Липсват и начини, по които може да се повлияе на процеса по напускане на Европейския съюз. Обществото не трябва да "се хваща на този цирк", обобщава изданието.

В. "Файненшъл таймс" разкрива трудностите, с които ще се сблъска Мей при изготвянето на споразумението за Брекзит. "Мей ще се състезава с времето", пише изданието и разкрива един от проблемите по процедурата - депутатите не могат да одобрят бъдещото споразумение, без да знаят какво следва.

Според вестника най-голямото предизвикателство пред британската премиерка ще е именно да договори условията по Брекзит и особено такива търговски отношения с Европейския съюз, които законодателите да могат да одобрят в края на продължаващата само две години процедура. Освен краткия срок, друг важен проблем пред постигането на споразумение е, че британското правителство и държавите членки на Европейския съюз имат свои политически приоритети, които надделяват над общия им интерес за поддържане на икономическа интеграция, смята "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа