И следовател в аферата с имоти за "нуждаещи се" в Приморско

И следовател в аферата с имоти за "нуждаещи се" в Приморско

Следовател от Бургас също се оказа замесен в аферата с имоти в Приморско, раздавани на "нуждаещи се безимотни" близки роднини на магистрати. Това съобщи в неделя по БНР инспекторът от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, натоварен да извърши проверката по скандалния случай.

Скандалът накара ВСС да изслуша магистратите, чиито "бедни" роднини са получили имоти от общината без правно основание, но те не счетоха, че са направили нарушение. Не бе наказана и прокурорът, който е извършил проверката и след това я прекратил по давност.

Пред БНР инспектор Тодоров обясни как е протекла неговата проверка и как е излязло и името на следователя, който също се оказа съвсем не случайно лице.

"Главният инспектор Ана Караиванова възложи тази проверка на мен и се наложи в рамките на 3-4 дни да я извърша, като на първо място се запознах във Върховна касационна прокуратура с материалите от самото дело, които бяха изпратени междувременно от Окръжна прокуратура Бургас в Инспектората на Върховна касационна прокуратура, и отидох на място, за да се запозная с наблюдателните преписки на Окръжна прокуратура - Бургас, Апелативна прокуратура - Бургас и Районна прокуратура - Царево", разказа той.

"Установих, че в един доста продължителен период от време, от септември 2007 г., когато е сезирана прокуратурата, до момента разследването по този случай е мръднало с милиметри напред. Първо, година и нещо е извършвана проверка по случая и след това година и нещо е водено наказателно производство, което в крайна сметка е спряно".

Според инспектора за това време, след като е било записано, че виновното длъжностно лице е кметът на Приморско, той не е бил викан нито веднъж да бъде разпитан, което, според него, е най-малкото "странно".

Той каза, че всъщност от 200-те проверени случая на раздаване на имоти за строеж в Приморско, пет случая са с близки на магистрати.

"Аз в хода на своята проверка установих още един магистрат, чиято майка е получила отстъпено право на строеж, а именно един следовател от Бургас, мисля, че Стефан Димитров се казваше. А още по-интересното е, че при предишна наша проверка в Бургас установихме данни за много тежки нарушения от страна на този следовател по делото, което той е разследвал. То е срещу Ивайло Дражев, за едно тежко пътно-транспортно произшествие преди десетина години по пътя между Созопол и Бургас, с няколко смъртни случая, и което дело вече е в съдебна фаза."

"И докато аз бях в Бургас, на Ивайло Дражев му беше взета и мярка "задържане под стража", а по нашия сигнал, който ние преди две години подадохме във Върховна касационна прокуратура, срещу следователя има образувано наказателно производство, защото беше преценено, че той е извършил, че умишлено е осуетявал наказателното производство, а не просто не си е гледал работата. И доколкото знам, делото срещу него също е в съдебна фаза", каза още инспекторът.

"Това, което ние установихме по отношение на сделката на неговата майка, ние не можем да разследваме законността на тази сделка, но сме подали сигнал в Комисията по професионална етика и превенция на корупцията във ВСС, по чиято компетентност е да прецени дали с някакви свои действия следователят е уронил престижа на съдебната власт и респективно да образува срещу него дисциплинарно производство".

Ясен Тодоров обобщи, че от проверката, която е извършил, е станало ясно, че много хора не са си свършили работата, когато са станали известни случаите с фиктивно бедните роднини на магистрати, които са се облагодетелствани с имоти на морето на безценица.

"Моят извод в този конкретен случай е, че много хора със своите бездействия, или с ненавременни и неточни действия, са допринесли за това разтягане във времето на разследването по този случай. Не може да бъде ангажирана отговорността на само един прокурор. В случая трябва да се спомене, че доста некачествени са били проверките, извършвани от МВР, самото разследване, което е водено от разследващ полицай от Бургас, който също е служител на МВР", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?