И София се присъедини към санкциите срещи Иран

България се присъедини към санкциите, наложени на Иран от ООН заради отказа на Техеран да спре обогатяването на уран, реши правителството в четвъртък.

Това стана след като Съветът на ЕС призова държавите членки да пристъпят към прилагане на мерките, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Мерките, които ООН наложи в края на миналата година, предвиждат забрана на износа на материали и технологии с възможна двойна употреба, които биха могли да допринесат за развитието на забранените ядрени дейности на Иран.

Не е позволено и оказване на техническа и финансова помощ, както и на инвестиционни, брокерски и други услуги, свързани със забранените стоки и технологии.

Замразяват се и финансовите активи и фондовете на 12 лица и 10 организации от Иран, посочени от Съвета за сигурност. Те нямат право да влизат и преминават през България, се казва още в съобщението.

Съветът за сигурност на ООН призовава страните членки да не обучават ирански граждани на своя територия по дисциплини, които биха могли да допринесат за развитието на забранените ядрени дейности на Иран.

Споделяне

Още от България