И Софиянски подкрепи вота срещу Симеон

Пет месеца преди изборите Стефан Софиянски изненадващо застана в опозиция на управлението на Симеон Сакскобургготски. Той положи подписа си под общата декларация на 11-те формации от формата "10 ноември", с която те се обявяват публично в подкрепа на вота на недоверие към правителството на НДСВ и ДПС. Това стана след третата поредна среща на 11-те формации в парламента в петък, малко след като опозицията успя да свали председателя на парламента Огнян Герджиков.

Гласуването безспорно е генерална репетиция за вота на недоверие към правителството, който ще се обсъжда другата седмица.

Заради близките отношения с царя и открити призиви за подкрепа на негов втори мандат Софиянски и партията му ССД са в конфликт с други десни партии като Демократи за силна България (ДСБ) на Иван Костов, Демократическата партия на Александър Праматарски и персонално с лидера на БЗНС - НС Анастасия Мозер. Последните са се обявили като категорична опозиция на кабинета и не желаят да се допусне втори мандат на Симеон.

Категорични сме в становището си, че след четири години демонстративни нарушения на конституцията и законите, правителството и парламентарното мнозинство трябва да понесат своята политическа отговорност, се посочва в съвместна декларация, приета на срещата на десните в петък.

СДС и БЗНС - НС са двете партии от формата "10 ноември", които заедно с БСП, ДСБ и Новото време подкрепиха предсрочното освобождаване на Герджиков и внесоха вота на недоверие към парламента.

Управлението на НДСВ и ДПС не е изпълнило основното задължение на всяко правителство - да работи за подобряването на живота на българските граждани, смятат десните сили. Според тях кабинетът няма капацитет да ръководи страната успешно, затънал е в личностни и лобистки скандали, блокирал е приватизацията, довел е хаос в образованието и здравеопазването и публично е заявил, че защитава интересите само на тези, които са гласували за него.

Десните все още обмислят каква точно тактика да предприемат при евентуален успешен вот. Те не са единодушни и по въпроса дали да поискат предсрочни избори при евентуален успех на вота на недоверие към правителството.

Засега единствено Гергьовден се обяви категорично за предсрочни парламентарни избори. Дилов-син заяви, че всяко друго действие освен предсрочен парламентарен вот ще е само "пренареждане на мебелите в кораба Титаник". Според него сред останалите десни партии има съмишленици на тази идея.

Анастасия Мозер обаче беше на обратното мнение. Тя заяви, че подкрепя експертен кабинет, който да функционира в рамките на мандата на 39-тото Народно събрание, а след това да се проведат парламентарните избори през лятото, както е по график.

След срещата Мозер обяви, че петте опозиционни парламентарни групи са против служебен кабинет и са за опит да се направи експертен програмен кабинет. СДС ще участва в консултациите, но няма да участва в правителство в рамките на този парламент, подчерта Надежда Михайлова.

На проведената среща по молба на Анастасия Мозер не е била обсъждана идеята тя да застане начело на Народното събрание, но всички участници са на мнение, че Мозер притежава необходимите качества за това, каза Филип Димитров от СДС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?