И социалистите се обявиха против премахването на класа за трудов стаж

След синдикатите, и социалистическата партия се обяви категорично против премахването на класа за трудов стаж. Според БСП, това ще доведе до замразяване на доходите, каза в сряда зам.шефът на партията Румен Овчаров, след като се срещна с постоянния представител на Международния валутен фонд в България Джеймс Роуф.

Преговорите по постепенната отмяна на класа за прослужено време и замяната му с по-гъвкава форма на стимулиране чрез бонус към заплатата започнаха вчера между представителите на кабинета, синдикатите и работодателите. Задачата е до октомври страните да постигнат обща позиция.

Още при обявяването на възможността класа за трудов стаж да отпадне, бизнесорганизациите реагираха еднозначно положително с уточнението, че това не означава намаляване на заплатите. Добавката може да се включи към основния размер на заплатата, но липсата ѝ като отделно перо ще позволи на работодателя да маневрира при определяне на възнагражденията и ще доведе до по-голяма гъвкавост на пазара на труда, са аргументите на бизнеса. От синдикатите обаче опонираха, че това ще развърже ръцете на шефовете на фирми да назначават по-млади и квалифицирани кадри на мястото на по-възрастните, които получават и по-голям клас за стаж.

На 1 юли Велчев ще представи параметрите на споразумението с МВФ на съвместно заседание на парламентарните икономическа, бюджетна и социална комисия. Поканени са и ръководителят на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд, който по това време ще е в София, постоянният представител на фонда у нас Джеймс Роуф и представителя на Световната банка Оскар де Брун Копс, съобщиха от финансовото министерство. Според съобщението, срещата е по инициатива на финансовия министър, макар че още преди седмици и СДС, и БСП поискаха Велчев да запознае депутати подробно с подготвяното ново споразумение с МВФ.

Като аргумент на протеста си срещу евентуалното отнемане на класа за трудов стаж, от БСП са посочили пред фонда, че нивото на заплатите в момента в България е една трета от това в страните, които вече се присъединиха към ЕС. Социалистите настояват доходите в страната да се увеличават с темпа на нарастване на брутния вътрешен продукт, а не с темпа на инфлацията, както е предвидено в споразумението.

Дни преди в България да дойде последната мисия на МВФ по подготовката на новото предпазно споразумение, от БСП са изразили и позицията си против операциите по обратно изкупуване на външен дълг. В ситуация, в която левът е силно надценен, каквито и да е било експерименти с фискалния резерв и опити за прибързано обратно изкупуване на дълг са неприемливи, каза Овчаров.

За разлика от СДС, социалистите приемат част от мерките за ограничаване на кредитната експанзия, но смятат, че те трябва да се съчетаят с действия на държавата за стимулиране на българската икономика и за износ на българска продукция. Предложенията на социалистите са държавата да стимулира инвестициите в реалното производство и да се стимулира потреблението на български стоки чрез въвеждането на диференцирани ставки на ДДС за хляба, млякото, лекарствата и другите продукти от първа необходимост.

Румен Овчаров обясни, че проблемите с дефицита по текущата сметка не са само проблеми на фискалната политика, но и на грешно проведена структурна реформа в България.

По думите му, част от предприетите вече мерки давали резултат и през последния месец кредитната експанзия намаляла. Ако коланът се "дозатегне" прибързано, и то на фона на неотминалите опасения за цената на петрола, може да се стигне до рязко намаляване на ръста на БВП и на икономическото развитие, смята Овчаров.

Социалистите са категорично против орязването на държавната субсидия за общините, заяви след срещата и Емилия Масларова. "Политически абсурд е 10 процента от средствата за общините да се разпределят чак в края на годината, когато с тези средства вече нищо не може да се направи", коментира тя. Тази практика е от няколко години и важи не само за общинските, но и за финансите на държавните ведомства, като целта ѝ е да предотврати натрупването на дефицити.

Според Овчаров, социалистите се опасявали за стабилността на валутния борд в България, ако рестриктивните мерки се реализират в пълен обем и се съчетаят с обратно изкупуване на дълг и замразяване на доходите.

БСП не е против ново споразумение с МВФ, но иска то да е в съответствие с реалната икономическа ситуация в страната, каза още Овчаров. Преди седмица лидерът на социалистите Сергей Станишев се обяви принципно против сключването на нов меморандум с МВФ, без предварително да е постигнат обществен консенсус по него, защото сегашният кабинет нямал право да предрешава в какви параметри ще действат следващите управляващи.

Както СДС преди седмица, така и днес след срещата си с Джеймс Роуф представителите на социалистите изразиха надежда, че критиките и опасенията им ще бъдат взети предвид от мисията на фонда.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?