И "Сова Харис" прогнозира инфарктен балотаж Цачева-Радев

Избирателите на ДПС засега декларират подкрепа за Орешарски и Калфин на първия тур и за Радев на втория

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

"Сова Харис" е поредна социологическа агенция, която прогнозира оспорван балотаж между кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева и издигнатия от БСП Румен Радев. По данни на агенцията, оповестени в сряда, на втори тур Цачева ще получи 38.7% от гласовете, а Радев – 37.8%.

На първия тур Цецка Цачева получава 34% подкрепа, а ген. Румен Радев – 28.6%. Трети в класацията се очертава кандидат-президентът на националистите Красимир Каракачанов с 12.5%, следван от Ивайло Калфин (АБВ) – 6.6% и Трайчо Трайков (РБ) – 5.1%.

При проучването 67% от запитаните са отговорили, че ще гласуват на референдума, а 13.5% са казали, че няма да участват.

Първият въпрос, на който все още не може да се даде точен отговор, е този за избирателната активност. Готовност да застанат пред урните декларират малко повече от 70% от избирателите в България. Опитът от минали избори, показва обаче, че значителна част от тези нагласи остават на декларативно ниво, отбелязват социолозите.

Тези, които заявяват, че твърдо са решили да гласуват, са 55% от имащите право на глас.

Данните показват, че и при повишаването на активността ще се запази съотношението между основните претенденти, макар че в хода на кампанията са възможни размествания.

Резултатите от проучването потвърждават очакванията, че на първи тур най-много гласове ще получи кандидатът на управляващата партия Цецка Цачева. Електоралният потенциал на ГЕРБ и изградената изборна машина предопределят този резултат.

Цецка Цачева обаче получава подкрепа само от електоралното тяло на ГЕРБ. Като чисто партиен кандидат, тя не успява да навлезе в по-широк периметър. Нещо повече, издигането на кандидатурата ѝ в последния момент създаде усещането, че едва ли не ГЕРБ ще назначава служебен президент, посочват от "Сова Харис".

Цачева ще трябва да разчита не толкова на публичното си присъствие, а най-вече на авторитета на партията, от която е излъчена, и лично на нейния лидер. От друга страна, очертаващият се основен опонент Румен Радев привлича подкрепа, значително надвишаваща тази на основната партия, която стои зад него.

Ситуацията е подобна на тази от първия тур на предишните президентски избори, като основната разлика е по-нисък потенциал на кандидата на ГЕРБ.

Благоприятен фактор за Красимир Каракачанов е, че трите основни формации на патриотите за първи път се явяват с единна кандидатура, а дневният ред на обществото поставя на преден план проблемите на националната сигурност и миграцията.

Според "Сова Харис" се очертава ситуация, при която той ще притеснява до последно двамата фаворити за участие в балотажа.

Данните показват, че при евентуален балотаж между очертаващите се фаворити Цецка Цачева и Румен Радев силите са изравнени.

Кандидатът на ГЕРБ ще може да разчита на допълнителна подкрепа само от симпатизантите на РБ, и то не изцяло, докато към Румен Радев се преориентират гласоподавателите на АБВ, Движение 21 и преимуществено на националистите.

Засега загадка остава поведението на централата на ДПС. В момента техните гласоподаватели декларират, че ще се ориентират най-вече към Ивайло Калфин и Пламен Орешарски, а на втори тур - преимуществено за Румен Радев.

Голямата маса от тях обаче не изразяват предпочитания към нито един кандидат.

Мярката за задължителното гласуване е без значение за активните избиратели, посочва "Сова Харис".

Гласоподавателите, които традиционно не гласуват (около 20%), още не са наясно с решението си. Към момента около две трети от тях твърдят, че ще отидат до урните. Дори и това да се случи, то няма да повлияе на резултатите от вота.

Нагласите на тези хора са такива, че техните гласове ще се разпилеят сред всички кандидат-президенти. Според отговорите им, подадените от тях гласове няма да се натрупат дори в протестния вот. Ефект може да има само върху валидността на референдума, тъй като ще се повиши избирателната активност.

Девет от всеки десет участници на предстоящите избори заявяват, че ще участват и в референдума. При очертаващата се избирателна активност е по-вероятно да се премине 50-процентният праг, което ще позволи резултатите от допитването да станат задължителни.

Споделяне

Още по темата

Още от Президентски избори

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?