И "Спаси София" поиска да спре спорният търг за чистенето на столицата

Сн. БГНЕС, архив

И кандидатът за кмет на столицата Борис Бонев, издигнат от организацията "Спаси София", поиска да бъде прекратена спорната обществена поръчка за почистването на града за 435 млн. лева.

Тя беше обявена през лятото, а офертите на кандидатите бяха отворени преди около две седмици. Оферти подадоха 10 фирми - все познати играчи, а от сега е почти сигурно, че консорциуми, в които влизат фирми около "Титан" и братята Кирил и Георги Домусчиеви, ще продължат да събират отпадъците, мият и метат улиците и тротоарите за още 5 години. Румен Гайтански, известен като Вълка, също се опитва да вземе официално голям дял от бизнеса с боклука в столицата. С две свои фирми той кандидатства за обслужването на 11 от 24-те столични района.

"Призовавам г-жа Фандъкова да прекрати тръжната процедура и да остави на следващото ръководство да проведе обществената поръчка. Кметът вече обяви, че е сбъркала с доверието към екипа си - нима гарантира, че същите хора са заложили най-добрите условия за обективен избор на изпълнител за най-голямата обществена поръчка в София?", коментира Бонев.

Поръчката вече беше атакувана и от кандидата за кмет на "Демократична България" - Борислав Игнатов, от БСП и от подкрепената от тях, но издигната като независим кандидат Мая Манолова. Фандъкова обясни пускането на поръчката преди изборите с това, че договорите на сегашните фирми, отговарящи за чистотата изтичат през следващата година и трябва да се подпишат нови, за да не се стига до криза с боклука. Този аргумент обаче не се приема от опонентите ѝ, които твърдят, че в сега действащите контракти има клауза действието им да се удължи, докато се подпишат нови.

Според Бонев критериите, заложени в поръчката, ще предопределят и победителя и са направени на тъмно. Нито настоящият, нито следващият кмет може да промени изхода на поръчката с така зададените условия. "Дебатът за това как да направим града по-чист трябва да се случи в следващия общински съвет. Трябва да се заложат нови условия към кандидатите, а не да се бетонират приятелските кръгове от фирми. Категорични сме - търгът трябва да бъде спрян и проведен след изборите. Това е честното и отговорно отношение към града, което очакваме от настоящия кмет", добави кандидатът на "Спаси София".

Бонев критикува и решението да се ограничи работата на общинското дружество "Чистота Искър". В момента то обслужва три столични района, но се оказа, че няма достатъчно техника и наема такава от фирмата "Грийн партнърс" на Румен Гайтански. След приключването на спорната обществена поръчка за боклука "Чистота Искър" ще отговаря само за един район - "Красна поляна". "Смятам, че не е случайно, че на общинското дружество му е отреден най-трудният за почистване район, където са концентрирани гетата. Крайно време е "Чистота Искър" да спре да бъде източвано и да му се осигури възможност да развива дейността си в повече райони на града, за да има прозрачно управление и ясна отговорност", смята Бонев.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2019